Rechter: geen miljoenen voor Veldhof zonder bankgarantie

DEN HAAG, 21 juli. Oud-fractiemedewerker van de PvdA A. Veldhof (70) mag beschikken over circa vier miljoen gulden van de Leonard Woltjer Stichting, onder voorwaarde dat hij een bankgarantie voor dat bedrag plus tien procent kan geven. Dat heeft de fungerend president van de rechtbank in Den Haag mr. J. van Goethem dinsdag in kort geding besloten.

Volgens de advocaat van de stichting heeft die voorlopig haar doel bereikt. “Tot het moment dat het gerechtshof in de zaak heeft beslist, moet Veldhof zekerheid geven dat hij goed is voor vier miljoen, plus tien procent. Het maakt de stichting niet uit of het geld op een bank geparkeerd staat of dat er een bankgarantie is”, aldus mr. Lemstra.

Het juridisch steekspel tussen de stichting en Veldhof duurt al enkele jaren. Het gerechtshof zorgt naar verwachting in hoger beroep over enkele maanden voor een definitief oordeel.

Veldhof probeert volgens de stichting met vervalste aktes te bewijzen dat hij eigenaar is van acht schilderijen van Mondriaan, die door de stichting geveild zijn. In de aktes staat dat het inmiddels overleden echtpaar Woltjer de doeken van Mondriaan aan Veldhof in onderpand gaf in ruil voor een miljoen gulden. De stukken bleven in het huis van het echtpaar en werden na hun overlijden verkocht door de stichting.

De ex-medewerker van de PvdA beweert dat hij slachtoffer is van verduistering en dat zijn rechtmatig eigendom is verkocht. Hij vordert onder andere de opbrengst van de veiling en is in mei in het gelijk gesteld door de rechtbank. De stichting spande vervolgens een kort geding aan omdat die bang is dat Veldhof het geld gebruikt, voordat het hof uitspraak heeft gedaan.