Politie in Rijnmond stelt groots feest uit

ROTTERDAM, 21 JULI. De regiopolitie Rotterdam-Rijnmond heeft wegens interne spanningen een groot personeelsfeest uitgesteld tot volgend jaar. Bedoeling was de reorganisatie feestelijk af te ronden. Het feest was gepland in de zalen van het Feijenoordstadion op 8 oktober.

“Ik denk niet dat het korps dan in de juiste stemming is voor een feestje”, zegt woordvoerder A. Geelhof. “In januari is de reorganisatie klaar, dus leek het voorjaar een beter tijdstip. Een nieuwe lente, een nieuw begin.” Vorig jaar is in het Feijenoord-stadion de reorganisatie, waarbij verschillende politiekorpsen tot een regiokorps worden samengesmolten, met een groot feest ingeluid.

Sinds twee weken is er grote onrust binnen het korps. Op 8 juli kregen alle 4.500 politiemensen in de regio een koffertje en een envelop met gegevens over hun plaats in de nieuwe organisatie. Ze kregen daarbij de A- of B-status: B staat voor blijven, B-plus en A voor solliciteren naar een andere functie. Het is daarbij niet uitgesloten dat ze "negatief verticaal' moeten solliciteren naar een nieuwe baan, ofwel lager worden ingeschaald. Geelhof: “Bedoeling is dat er meer agenten op straat komen. Veel mensen verliezen verworven rechten.”

Geklaagd wordt dat bij de overplaatsing alleen is gekeken naar dienstjaren en niet naar verdienste. Geelhof: “Dat is in 1990 nu eenmaal met de vakbonden afgesproken in het sociaal statuut.” Er is een centraal punt ingesteld voor klachten. Tegen herplaatsingen is beroep mogelijk. Onbekend is hoeveel agenten dat inmiddels hebben gedaan.

Volgens woordvoerder R.G. Noij van de Algemene Christelijke Politiebond zitten er met name problemen bij de vreemdelingendienst, die al eerder moest decentraliseren. “Nu zijn er nog meer collega's uitgeplaatst, zonder dat er functies voor hen zijn.” Ook bij Verdovende Middelen, bij de huishoudelijke dienst en bij de parketpolitie zijn problemen met de nieuwe functies. Noij: “Maar een agent is gezagsgetrouw. Er wordt veel gemopperd, maar men legt zich er wel bij neer.”

Ook op bestuurlijk niveau gaat de regiovorming niet zonder conflicten. Burgemeester Vleggeert van Spijkenisse stapte vorige week uit het college van gedelegeerden, waarin de acht betrokken burgemeesters zitten. Vleggeert vindt dat de korpsleiding over de hoofden van de lokale bestuurders heen opereert.