Minister: Brunswijk wordt niet aangehouden

PARAMARIBO, 21 JULI. Ronnie Brunswijk zal bij zijn terugkeer uit Nederland niet worden aangehouden door de Surinaamse politie. Wel zal de ex-rebellenleider worden gehoord naar aanleiding van een aangifte die een zakenman tegen hem heeft gedaan.

Dit is gisteren gebleken uit een gesprek dat voormalige commandanten van Brunswijks Junglecommando hadden met minister van justitie S. Girjasing. De aangifte tegen Brunswijk betreft gijzeling, diefstal en afpersing. De minister ontving gisteren op bun verzoek de ex-commandanten "Oom Leo', Kofi Ajonpon, Ché en Brown.

Girjasing zei niet op de hoogte te zijn van een bevel tot aanhouding, dat vorige week donderdag bij het vertrek van Brunswijk naar Nederland zou zijn genegeerd door de luchthavenpolitie. Hij onderstreepte dat iedereen zich moet onderwerpen aan de wet en dat Brunswijk daarom gehoord dient te worden.

Commandanten van het voormalige junglecommando hadden maandag gedreigd met "oorlog' als Brunswijk zou worden aangehouden.

Brunswijk, die waarschijnlijk morgen terugkeert naar Suriname, kreeg een visum van Nederland omdat hij volgens een woordvoerder van Buitenlandse Zaken aan alle voorwaarden voldeed. De Nederlandse ambassade in Paramaribo heeft - zonder opgaaf van reden - wel geweigerd een visum te verstrekken aan Henk Herrenberg. Herrenberg is een veel omstreden ambassadeur van Suriname in Nederland geweest ten tijde van het militaire bewind.