Lopez op verlies in zijn gevecht tegen Der Spiegel

BONN, 21 JULI. Het Duitse weekblad Der Spiegel mag Ignacio Lopez, de Baskische supersaneerder van het Volkswagen-concern, blijven beschrijven als iemand die wordt verdacht van bedrijfsspionage. Ook kunnen Lopez en VW geen bezwaar maken als in de media over de verdenking wordt geschreven dat hij tijdens en na zijn vertrek bij General Motors (in maart '93) vertrouwelijke bedrijfsgegevens voor VW heeft bemachtigd.

Dit heeft de rechter in Hamburg bepaald bij zijn afwijzing op hoofdzaken van een reeks klachten van Volkswagen tegen recente stukken in het weekblad. Der Spiegel was gisteren ter staving van zijn artikelen met zo'n twintig getuigen van GM-Detroit en GM-dochter Opel verschenen. Hun verklaringen kwamen erop neer dat Lopez en enkele met hem naar VW overgestapte GM-managers wel degelijk bedrijfsgeheimen hadden meegenomen of dat hadden geprobeerd.

Het Volkswagen-concern in Wolfsburg gaf zijn juridische nederlaag tegen Der Spiegel gisteren toe, maar wees er ook op dat “de integere directeur Lopez ons volle vertrouwen behoudt” en dat de uitspraak van de Hamburgse rechter alleen betrekking heeft op de persvrijheid. Over de eventuele vervolging van Lopez en enkele andere gewezen GM-topmanagers moet de officier van justitie in Darmstadt beslissen. In de buurt van die stad heeft de politie onlangs in een lege woning van een manager die met Lopez naar VW ging, vier verhuisdozen met GM-documenten in beslag genomen.