Lening voor afbouw hotels op Aruba

DEN HAAG, 21 JULI. Minister Hirsch Ballin heeft met de Arubaanse overheid overeenstemming bereikt over een door Nederland gegarandeerde lening van 55 miljoen dollar plus een reserve van 5 miljoen dollar voor het voltooien van de "probleemhotels' op het Carabische eiland.

Als eerste zal het hotel Plantation Bay worden voltooid, waarvoor nu al jaren een leeg betonnen staketsel aan het Arubaanse strand staat omdat de aannnemer tijdens de bouw failliet ging. Plantation Bay zal worden overgenomen door de hotelketen Marriott. De eventuele voltooiing van twee andere hotels - Beta en Eagle Beach - wordt nog verder onderzocht. Voorwaarde voor de Nederlandse garantie is dat de Arubaanse regering de rente en aflossing van de lening betaalt. Het eiland blijft namelijk zelf verantwoordelijk voor overheidsgaranties voor de hotelbouw, waarvan het risico is opgelopen tot 315 miljoen dollar, en moet daarvoor 15 jaar lang jaarlijks 20 miljoen gulden reserveren.