ICL snoeit ca. 160 banen in Benelux

MAARSSEN, 21 JULI. Het automatiseringsbedrijf ICL Benelux gaat snoeien in het personeelsbestand. Binnen een tijdsbestek van enkele maanden moeten 150 tot 160 arbeidsplaatsen van de 800 vervallen. Volgens woordvoerder D.C. van Beusekom zal het er wel op uitdraaien dat circa 150 mensen hun baan verliezen. “Misschien dat hier en daar via natuurlijk verloop of anderszins iets kan worden geregeld, maar het merendeel zal toch wel gedwongen hun arbeidsplaats moeten verlaten”, aldus Van Beusekom.

ICL Benelux heeft vestigingen in Maarssen, Woerden, Den Bosch en Brussel en een klein kantoor in Luxemburg. In Nederland werken 700 mensen. Volgens de woordvoerder is nu nog niet te zeggen waar de ontslagen precies zullen vallen. “Daar wordt nog op gestudeerd. Wel zeker lijkt dat de klappen overal zullen vallen, van hoog tot laag. Met de ondernemingsraad wordt nog overleg gevoerd.”

De resultaten van ICL vallen de laatste tijd nogal tegen. Vorig jaar leed het bedrijf op een omzet van 215 miljoen gulden een nettoverlies van 7 miljoen gulden. De algemeen directeur van ICL Benelux, R. de Witt Huberts, is vorige maand plotseling opgestapt. Hij is vervangen door de vice-president van ICL Scandinavië, Torsten Vieth. Naar verluidt zou de wisseling in de top rechtstreeks verband houden met de slechte resultaten. ICL heeft deze geruchten echter niet willen bevestigen en verklaarde dat De Witt Huberts vrijwillig is afgetreden.

De Dienstenbond FNV is niet gelukkig met de reorganisatie, hoewel districtsbestuurder M. Maassen er wel de noodzaak van inziet. “Het gaat sowieso heel slecht in de automatisering. Bij allerlei bedrijven dreigt verlies van banen.” De bond is vorige week over de plannen genformeerd. Maassen is wel geschrokken van de getallen. “Het gaat om 160 gedwongen ontslagen en dat vinden wij wel heel ver gaan, vooral ook omdat het zo snel moet.” De bond, die officieel nog geen onderhandelingspartner bij ICL is, steunt voorlopig de ondernemingsraad van het bedrijf bij het opstellen van een sociaal plan.