Herberg waar Van Gogh stierf heropent

PONTOISE, 21 JULI. Na een sluiting van zes jaar gaat herberg Ravoux in Auvers-sur-Oise, waar Vincent van Gogh in 1890 op 37-jarige leeftijd stierf, op 25 augustus opnieuw open voor het publiek. In dit oude établissement langs de oevers van de Oise ten noorden van Parijs sleet Van Gogh de laatste maanden van zijn leven en schilderde hij nog zeker zeventig doeken.

Voor de Nederlandse Dominique Janssens, voorzitter en oprichter van het Van Gogh-instituut, gaat hiermee een lang gekoesterde droom in vervulling. Voor Janssens is de herberg meer een plaats van herinneringen dan een museum. “Auberge Ravoux heeft absoluut geen museale pretenties. Noem het een huis van herinneringen in de traditie van een kunstenaarscafé waar men een eenvoudig maal kon nuttigen, zoals gebruikelijk was aan het einde van de 19de eeuw”, betoogt Janssens.

Het decor van de herberg is nog grotendeels authentiek. Bovenin het huis bevindt zich een kleine kamer, waar de kunstenaar zich regelmatig terugtrok om brieven aan zijn broer Theo te schrijven. Voorts beschikt Auberge Ravoux over een uitgebreide bibliotheek, waarvan de collectie door het publiek mag worden geraadpleegd.

Gezien de kleine ruimte van het gastenverblijf worden er maximaal veertig bezoekers toegelaten, waardoor reserveringen noodzakelijk zullen zijn. Met het project was ruim 300.000 gulden gemoeid. (AFP)