Een harde rechercheur met een gevoelige kant

Excessive Force. Regie: Jon Hess. Met: Thomas Ian Griffith, Charlotte Lewis, James Earl Jones. Amsterdam, City 7; Den Haag, Odeon.

Steven Seagal en Jean-Claude van Damme zijn vechtsportkampioenen die miljoenen bleken te kunnen verdienen als filmsterren. Waarom ik dan niet? dacht Thomas Ian Griffith. Griffith behaalde immers ook de zwarte band in het Tae Kwon Do en hij deed het best als kwaaie pier in Karate Kid III. En dus schreef en coproduceerde Griffith de speelfilm Excessive Force waarin hij, onder leiding van Jon Hess, de hoofdrol voor zichzelf reserveerde. Een snel aangebrande rechercheur in Chicago zijn, dat leek hem wel wat. Zo een die mafiosi en ander ongedierte zoals een corrupte politiechef te slim af is met zijn beheersing van Oosterse vechtkunst. Een hard type met een gevoelige kant die tot uitdrukking komt in een mopje piano in een jazz-cafeetje, natuurlijk onder toezicht van een vaderlijke kroegbaas. Maar een heleboel geweld levert nog geen spanning op en misdaadbestrijding kan niet te veel op een bizarre soort sport lijken zonder lachwekkend te worden.

Het enige belang van Excessive Force is van didactische aard. Met deze film in het video-apparaat kan elke docent aan filmacademie en toneelschool uitleggen dat scenario schrijven, produceren, regisseren en acteren echte vakken zijn, geen bezigheden die iedereen die beroemd wil worden wel zo'n beetje beheerst.

    • Joyce Roodnat