Duitse "derde man' werkte al tien jaar voor inlichtingendienst

BONN, 21 JULI. De geheimzinnige "derde man', die Duitse inlichtingendiensten en de politie op het spoor bracht van de twee RAF-verdachten die 27 juni op het station van het Mecklenburgse Bad Kleinen werden gearresteerd, werkte al tien jaar voor de binnenlandse veiligheidsdienst (BfV) in de kleine deelstaat Rijnland-Palts. Deze verrassende mededeling heeft de minister van justitie van Rijnland-Palts, Walter Zuber (SPD), gisteren gedaan.

De man had volgens Zuber al in februari vorig jaar in Parijs een ontmoeting met de twee verdachten gehad en beschikte ook overigens over contacten met het zogeheten commando-niveau van de Rote Armee Fraktion. De veelbesproken "V-Mann Klaus S., die intussen is ondergedoken, was jarenlang door regionale veiligheidsdiensten in de hoofdstad van de deelstaat, Mainz, niet erg serieus genomen. Men had zijn bestaan wèl gemeld aan de landelijke diensten maar, aldus Zuber, zich “als kleine deelstaat niet willen blameren” door een geslaagde infiltratie in de RAF-top te melden zonder daarover volledige zekerheid te hebben.

Maar nadat de uit de wereld van de radicaal-anarchistische "Autonomen' afkomstige man in april va dit jaar in Cochem aan de Moezel wéér contact met de RAF-verdachten Birgit Hogefeld (36) en Wolfgang Grams (40) had gehad, en zijn regionale BfV-chef had gemeld dat hem bij een zwempartij een heupgebrek bij Hogefeld was opgevallen, was daarin snel verandering gekomen. Op 5 mei was de Duitse procureur-generaal, die belast is met de vervolging van terroristen, uit Mainz en detail ingelicht.

Toen was ook het plan gerezen om "via' Klaus S. de complete top van de RAF in te rekenen. Met hem werd afgesproken hoe hij voor komende arrestaties contacten met RAF-topmensen zou leggen en hoe hij zelf daarbij dan zou kunnen "vluchten'. Door het verloop van de veelgekritiseerde arrestatie in Bad Kleinen, waarbij Grams en een politieman om het leven kwamen, is dit bredere anti-RAF-plan dus óók mislukt. Immers: Klaus S. raakte in Bad Kleinen bekend als politie-infiltrant en werd daarmee onbruikbaar.

De officier van justitie in het nabije Schwerin, die het al drie weken durende onderzoek naar het verloop van de arrestatie leidt, wil Klaus S. nu verhoren en onderhandelt daarover met hem via een tussenpersoon. De gevolgen van "Bad Kleinen' dreigen ook anderszins rampzalig te worden. Want op de voor velen belangrijkste vraag: hoe en door wiens toedoen kwam Grams om het leven toen hij, al gewond door drie politiekogels, op de rails van het station lag, is vermoedelijk geen definitief antwoord meer te verwachten.

Volgens nieuwe, nog steeds voorlopige, medische rapporten uit Lübeck en Zürich kan Grams alleen door een schot uit zijn eigen wapen gestorven zijn. Of hij zichzelf, al dan niet per ongeluk, doodschoot toen hij van een perron op de rails viel dan wel of een politieman hem pas daarna met dat wapen door het hoofd schoot, is misschien niet meer vast te stellen, heette het gisteren in Schwerin.