Duinbaan garantie voor golf op niveau

ROTTERDAM, 21 JULI. Met een prijzengeld van 1,85 miljoen gulden is het Heineken Dutch Open, dat morgen begint op de baan van de Noordwijkse Golfclub, een van de hoogst gedoteerde toernooien van het Europese circuit. Een sterk deelnemersveld was daardoor bij voorbaat gegarandeerd. Maar topspelers alleen zijn nog niet voldoende voor het succes van een golftoernooi. Zeker zo belangrijk is de baan waar het zich afspeelt en ook daarin mag dit kampioenschap, dat sinds 1912 wordt gehouden, zich gelukkig prijzen.

De duinbaan langs de Noordzeekust is vooral als de wind blaast een beproeving van de eerte orde en het Britse Open vorige week op Royal St. Georges krijgt in die zin een waardig vervolg. Nergens ter wereld spelen de beste golfers ter wereld twee toernooien achter elkaar op een onvervalste linksbaan, een baan die op het stuk grond ligt waar zee en land in elkaar overgaan. Het Britse Open wordt per definitie op een baan aan zee gespeeld, omdat wind en een schuine ligging van de bal het beste uit de spelers haalt en de winnaar de terechte kampioen is. Als mooiste voorbeeld daarvan zagen wij afgelopen zondag in Kent, toen de beste drie spelers van de wereld, Norman, Faldo en Langer, een niveau breikten dat nog maar zelden was vertoond.

Het Dutch Open is een toernooi met verschillende gezichten. Het is een nadeel en een voordeel dat het meteen na het Britse Open wordt gespeeld. Nog niet lang geleden zou het te vergelijken zijn geweest met het tennistoernooi op het Melkhuisje direct na Wimbledon. Euforie kan zich op zo korte termijn niet herhalen. Een voordeel is dat goede Amerikanen makkelijker zijn te bewegen om nog een week in Europa te blijven en zo extra glans kunnnen geven aan het toernooi. Eventuele winst zal voor John Daly of Lee Janzen persoonlijk echter niet zoveel betekenen. Daarvoor heeft de Dutch Open nog te weinig reputatie.

Anders ligt dat bij spelers van de Europese Tour. Zij zijn niet alleen gebaat bij deelneming, maar ook bij een goede klassering. Eind september speelt Europa tegen Amerika om de Ryder-Cup en de strijd om de twaalf plaatsen in het team is al maanden in hevigheid aan de gang. Na het Duitse Open eind augustus valt de beslissing. Omdat het puntensysteem voor de Europese Tour parallel loopt met het verdiende prijzengeld en in Noordwijk veel is te verdienen, zijn de topspelers op een enkele uitzondering na (Faldo) allemaal aanwezig.

Het prijzengeld is een tweede verschil. Greg Norman verdiende zondag in het Britse Open, dat al sinds 1860 het belangrijkste toernooi is, 100.000 pond, terwijl de Open-kampioen van Nederland 8.330 pond meer ontvangt. De totale prijzenpot van het Britse Open is echter een miljoen pond, tegen dat in Nederland 650.000 pond. In het Britse Open is de verdeling democratischer. De nummer tien kreeg 26.000 pond uitgekeerd en de nummer laatst 3.500 pond. In het Dutch Open komen die klasseringen overeen met 13.000 pond en 1690 pond. Het verval is vooral groot tussen de eerste vier plaatsen.

Een derde, opvallend verschil is het publiek bij beide toernooien. In Groot-Brittannië zijn de toeschouwers kenners bij uitstek, die voor het merendeel zelf een goede bal slaan. In Noordwijk, waar over vier dagen verspreid zo'n 50.000 mensen worden verwacht, zal niemand wakker liggen van de vraag wie er gaat winnen. Een golftoernooi in ons land heeft vooral de functie van een sociëteit in de open lucht.

De grote attractie in Noordwijk is John Daly, een fenomeen uit Amerika dat de bal met een onnavolgbare stijl mijlenver slaat. Op de top van zijn swing wijst zijn stok niet naar het doel, maar helemaal naar beneden naar de bal. Sommige van zijn slagen doen de Schaal van Richter uitslaan. Lee Janzen was al gecontracteerd voordat hij vorige maand het US Open won. Bernhard Langer won de US Masters in april en was afgelopen zondag met Norman en Faldo verwikkeld in de strijd om de ereplaatsen in het Britse Open. De Duitser is in Noordwijk titelverdediger. Ian Woosnam en José-Maria Olazabal zijn op papier de andere favorieten.

    • Jan Ebbinge