Congres misleid over Salvador

WASHINGTON, 21 JULI. Uit een onderzoek van het Amerikaanse Congres blijkt dat de Republikeinse regeringen van de jaren tachtig het Congres misleidende informatie hebben gegeven over schending van de rechten van de mens in de burgeroorlog in El Salvador (1980-1992), aldus een Democratisch Congreslid gisteren.

De Amerikaanse regering placht het overgrote deel van het geweld toe te schrijven aan guerrillastrijders, terwijl ze moet hebben geweten dat ook het door de VS gesteunde regeringsleger zich eraan schuldig maakte. De VN meldden in maart dat regeringstroepen en rechtse doodseskaders verantwoordelijk waren voor 85 procent van het politieke geweld in de Salvadoraanse oorlog.

Een officieel rapport van het ministerie van buitenlandse zaken gaf vorige week toe dat Amerikaanse functionarissen weinig geneigd waren de waarheid te weten te komen over een bloedbad bij de plaats El Mozote in december 1981, waarbij tweehonderd mensen werden gedood door het leger. (Reuter, AP)