Cinefiele subtiliteiten voor onderlegde kijker

Hot Shots! Part Deux. Regie: Jim Abrahams. Met: Charlie Sheen, Lloyd Bridges, Valeria Golino, Richard Crenna, Rowan Atkinson. In: 65 theaters.

Het genre van de andere populaire filmgenres parodiërende filmklucht is sterk in opmars en leidt meestal tot een overdaad aan flauwiteiten en navenant commercieel succes. Relatief beter geslaagd dan Loaded Weapon, The Naked Gun-serie en Hot Shots! is het vervolg op laatstgenoemde surprise-hit, die in 1991 nog net de Golfoorlog als doelwit kon nemen. Hot Shots! Part Deux, eveneens geregisseerd door Jim Abrahams (Airplane!), heeft zelfs een geheime operatie ter eliminatie van Saddam Hussein als dunne rode draad. De plot van Rambo III is min of meer het stramien, met Charlie Sheen als een potsierlijke kloon van Sylvester Stallone en bijrolacteur Richard Crenna in een persiflage op zijn eigen rol van een officier die Rambo opspoort in een boeddhistisch klooster.

Dergelijke cinefiele subtiliteiten zijn een specialiteit van Hot Shots! 2, die ook bij voorbeeld Charlie Sheen in een sterk aan Apocalypse Now herinnerende passage diens vader Martin Sheen laat ontmoeten met een verwijzing naar beider gemeenschappelijke optreden in Wall Street. De in de filmhistorie onderlegde kijker (dat lijkt althans in Nederland niet bepaald de doelgroep) kan ook referenties ontdekken aan zulke uiteenlopende films als Casablanca, Star Wars, Basic Instinct en zelfs Lady and the Tramp. Het heeft allemaal zo goed als niets om het lijf, maar er zijn veel slechtere films in deze curieuze categorie gemaakt.