Band tussen Northwest en KLM verder verstevigd

ROTTERDAM, 21 JULI. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM breidt de samenwerking met haar Amerikaanse partner Northwest Airlines verder uit. Vanaf eind september worden alle vluchten van beide maatschappijen tussen de VS en Europa onder hetzelfde vluchtnummer uitgevoerd.

De beide luchtvaartmaatschappijen maakten dit gisteren bekend. De twee hebben voor de nieuwe samenwerking een aparte joint-venture opgericht. Die vorm was eerder gekozen voor de gezamenlijke vluchten die de KLM en Northwest uitvoeren op de Amerikaanse bestemmingen Minneapolis/St. Paul, Detroit en Boston.

De samenwerking tussen de KLM en Northwest, waarin de Nederlandse maatschappij een economisch belang heeft van twintig procent, vloeit voort uit de toestemming die beide maatschappijen begin dit jaar kregen van de Amerikaanse regering om alle activiteiten te bundelen. Dit kwam tot stand dankzij het in 1992 gesloten "Open Skies'-verdrag tussen Nederland en de VS dat luchtvaartmaatschappijen van beide landen vrijelijk toegang tot elkaars luchthavens geeft.

De KLM en Northwest mogen sinds januari van dit jaar opereren alsof zij één bedrijf zijn al mogen zij hun diensten niet onder dezelfde naam aanbieden. Het grote voordeel van de overeenkomst schuilt in het vliegen onder hetzelfde vluchtnummer dat vooral grote voordelen biedt in de automatische reserveringssystemen waarin beide maatschappijen een gunstiger plaatsing krijgen. Het akkoord biedt de KLM en Northwest verder de mogelijkheid hun vluchtschema's goed op elkaar af te stemmen en een gezamenlijk marketing-beleid te voeren ten aanzien van prijzen en verkoop van vliegtickets.

Met de uitbreiding van de samenwerking met Northwest heeft de KLM ten opzichte van haar beoogde fusiepartners SAS, Swissair en Austrian Airlines de sterkste band met een Amerikaanse partner. In de onderhandelingen tussen de vier Europese maatschappijen, die in september zullen worden gevoerd, is de keuze voor een Amewrikaanse partner een van de vier belangrijkste punten waarover nog geen overeenstemming bestaat. Swissair onderhoudt banden met Delta Airlines en SAS werkt samen met Continental.