Adellijke titel voor Coninx, Van Paemel

BRUSSEL, 21 JULI. Koning Boudewijn van België heeft de Vlaamse schrijfster Monika van Paemel en de Vlaamse filmregisseur Stijn Coninx in de adelstand verheven. Zij mogen zich vanaf vandaag, de nationale Belgische feestdag 21 juli, voortaan barones en baron noemen.

Van Paemel werd vooral bekend door haar roman De vermaledijde vaders. Coninx maakte de film Deans, gebaseerd op het gelijknamige roman van Louis Paul Boon, over een sociaal bewogen Belgische priester in de 19de eeuw. De film trok in België volle zalen, en ook koning Boudewijn en koningin Fabiola bekeken de film. Boudewijn was onder de indruk en nodigde Coninx uit voor een gesprek, in maart van dit jaar: “Ik heb een uurtje met hem gebabbeld. Ik ben zeer onder de indruk geraakt van zijn eenvoud en wijsheid. Ik wil niet zeggen dat de koning meer macht zou moeten krijgen maar er zou soms meer naar hem moeten worden geluisterd dan naar mensen die meer macht hebben”, aldus baron Stijn Coninx.