Weer onrust in EMS, kroon en franc omlaag

ROTTERDAM, 20 JULI. Binnen het Europese Monetaire Stelsel (EMS) is de onrust vanmorgen teruggekeerd. De Franse franc en de Deense kroon, die gisteren nog een herstel lieten zien, moesten weer terrein prijsgeven.

De franc dook opnieuw onder de grens van 33 gulden (per honderd) en stond rond het middaguur op 32,96 gulden. Gisteren sloot de munt, waarvan de bodem koers op 32,847 gulden ligt, nog op 33,015 gulden. Ook de Deense kroon stond weer onder druk. Vanmorgen werd voor honderd Deense kronen een koers van 29,100 gulden genoteerd tegen een slot van 29,140 op maandag.

De valutahandel is onzeker in afwachting van een signaal van de Bundesbank. De handel is vooral nieuwsgiering naar de rente op de nieuwe speciale beleningen, die morgen bekend wordt gemaakt. Een lagere rente in Duitsland zou de franc en de kroon kunnen steunen. Ook wordt er gekeken naar de groei van de geldhoeveelheid in de Bondsrepubliek. Een te hoge groei kan de inflatie stimuleren, waardoor de rentetarieven in Duitsland waarschijnlijk niet worden verlaagd.

De rust in het EMS leek gisteren weer enigszins hersteld, nadat speculanten vorig week de Franse franc en de Deense kroon onder vuur hadden genomen. De Deense centrale bank verhoogde zijn belangrijkste geldmarkttarief van 9 tot 20 procent. De maatregel is bedoeld om handelaren ervan te weerhouden massaal kronen te lenen in de hoop ze na een devaluatie veel goedkoper te kunnen aflossen. Vorige week moesten Europese centrale banken zwaar interveniëren met aankopen om de kroon boven de vloer in het EMS te houden.

De Franse autoriteiten proberen sinds deze week vooral rust uit te stralen om zo een nieuwe speculatiegolf te voorkomen. In plaats van de mogelijkheid open te laten van een verhoging van de geldmarkttarieven, wat als een teken van paniek zou kunnen worden genterpreteerd, kondigde de Franse centrale bank gisteren meteen aan dat de rentetarieven ongewijzigd blijven.

Volgens economen blijft het evenwicht in het EMS wankel, zolang de Bundesbank de rente hoog houdt in een tijd van een recessie en stijgende werkloosheid.

De dollarkoers vertoonde weinig beweging. Vanmorgen werd een koers van 1,9200 genoteerd tegen een slot van 1,9220 op maandag. De dollar was eerder gestegen in een reactie op de onrust in het EMS.