VN-macht gaat nu weg uit Cambodja

NEW YORK, 20 JULI. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Boutros Boutros-Ghali, heeft gisteren in een rapport aan de Veiligheidsraad gezegd dat de terugtrekking van de VN-macht in Cambodja (15.000 militairen, 6.000 man civiel personeel) over tien dagen zal beginnen en op 15 november, wanneer het VN-mandaat afloopt, zal zijn voltooid.

In mei van dit jaar had het VN-bestuur over Cambodja (UNTAC) al een terugtrekkingsschema per bataljon opgesteld. De Fransen en de Indonesiërs zullen als laatsten vertrekken, de Nederlanders zitten in de middengroep. Geen van de negen bataljons zal, zoals de plannen nu zijn, langer blijven dan was gepland. Met de terugtrekking van de 3.500 leden tellende politiemacht van de VN (CIVPOL) is inmiddels begonnen. Alle politieagenten zullen op 30 september zijn gerepatrieerd. (Reuter)