Van der Sterren op tweede plaats in Zwitserse Biel

ROTTERDAM, 20 JULI. De Nederlandse schaker Paul van der Sterren heeft gisteren in het interzone-toernooi in de Zwitserse stad Biel gewonnen van de Duitse grootmeester Robert Hübner.

Na vier ronden deelt hij met een score van drie uit vier de tweede plaats met onder anderen Anand, Gelfand, Kamsky en Kortsjnoi. Barejev en Khalifman gaan aan de leiding met een half punt meer.

Loek van Wely speelde remise tegen Jepisjin. Van Wely heeft een score van vijftig procent. Jeroen Piket herstelde zich, na een overwinning en twee nederlagen, slechts gedeeltelijk in zijn partij tegen Judith Polgar, de sterkste van de drie Polgar-zusjes. Hij bood in tijdnood, in een onduidelijke stelling, remise aan.

Het toernooi duurt dertien ronden. De beste tien van de 74 schakers plaatsen zich voor de kandidatenmatches om het wereldkampioenschap van de FIDE, de wereldschaakbond. De FIDE heeft alle deelnemers een contract laten ondertekenen dat hen verplicht de cyclus om de wereldtitel tot het einde toe mee te spelen. Daarmee probeert de bond een toekomstige afscheiding, zoals in het geval van Kasparov en Short die hun eigen wereldkampioenschap organiseren, te voorkomen.