Surinaamse douane wordt gereorganiseerd

PARAMARIBO, 20 JULI. De Surinaamse douane moet drastisch worden gereorganiseerd, met hulp van Nederlandse deskundigen. Een aantal ambtenaren vertrekt daartoe later dit jaar naar Suriname.

Dat heeft de Surinaamse regering laten weten in een reactie op twee vernietigende rapporten over het functioneren van de douane die de grenzen bewaakt aan de kust, aan de rivieren de Corantijn en de Marowijne en op de luchthaven J.A. Pengel.

Volgens de rapporten van een Nederlandse technische missie en van een organisatiebureau in opdracht van de Europese Gemeenschap, wordt de douane geplaagd door wijdverbreide corruptie, bureaucratie en gebrek aan kennis en motivatie. Volgens het EG-rapport moet het gehele douane-korps op non-actief worden gesteld en moet het vervangen worden door nieuw aan te trekken personeel. Regeringswoordvoerder G. Truideman heeft laten weten dat het niet de bedoeling is de twee rapporten integraal over te nemen.

De Surinaamse regering wil wel in september beginnen met een reorganisatie van het douane-korps, dat valt onder het ministerie van financiën. Ook de belastingdienst van dat ministerie zal op een nieuwe leest worden geschoeid. Voor beide reorganisaties zal de regering gebruikmaken van een tiental ambtenaren van het Nederlandse ministerie van financiën, die voor een periode van twee tot vijf jaar naar Suriname zullen vertrekken.

In Suriname wordt al jarenlang op grote schaal gesmokkeld. Op de kades in de haven van Paramaribo wordt gestolen uit vrijwel alle ladingen die van overzee worden aangevoerd. Vooral benzine, smeerolie en geneesmiddelen verdwijnen naar de buurlanden Guyana en Frans-Guyana, waar ze met woekerwinsten worden doorverkocht. Algemeen wordt aangenomen dat de smokkel kan bloeien omdat personeelsleden van de douane de handel oogluikend toelaten of er actief bij betrokken zijn.