Serviërs openen groot offensief bij Sarajevo

SARAJEVO, 20 JULI. De Bosnische Serviërs hebben gisteren hun offensief tegen de moslims op de strategisch gelegen berg Igman, vlakbij Sarajevo, gentensiveerd. Volgens de Bosnische regering is het offensief het hevigste in dit gebied sinds het begin van de oorlog.

De Serviërs maken volgens de Bosnische regering bij hun aanval gebruik van 25 tanks en van helikopters, dit ondanks het vliegverbod. Ze hebben ook zware artillerie aangevoerd. De Bosnische autoriteiten hebben laten doorschemeren dat de regeringstroepen ernstige verliezen hebben moeten incasseren, maar weigerden details te geven. De commandant van de regeringstroepen op de berg is gisteren vervangen.

In Sarajevo wordt gevreesd dat als de Serviërs de Bosnische regeringstroepen van de Igman verdrijven, meer dan 30.000 mensen in het gebied worden gedwongen de wijk te nemen naar Dobrinja, een van de voorsteden van Sarajevo. De internationale hulporganisaties zouden dan voor een noodsituatie komen te staan. Dobrinja is voortdurend het doelwit van Servische beschietingen en beschikt noch over water en elektriciteit, noch over behoorlijke opvangmogelijkheden voor grote aantallen vluchtelingen.

In Fojnica, vijftig kilometer ten westen van Sarajevo, heeft zondag een VN-patrouille een kliniek voor geesteszieken ontdekt waarvan de staf tijdens zware gevechten midden vorige week de vlucht had genomen, met achterlating van 230 patiënten. Na de ontdekking werden hulpverleners geconfronteerd met wat ze later beschreven als “afschuwelijke beelden”. “De sanitaire omstandigheden waren ten hemel schreiend, de gezondsheidstoestand afschuwelijk. De situatie is absoluut honderd procent wanhopig”, aldus een VN-woordvoerder. Voedsel en water ontbraken en twee kinderen waren door uitdroging gestorven. Hun lichamen waren niet begraven. De broodmagere en apathische patiënten - van wie er sommigen in hun kamers waren opgesloten - lagen, al dan niet naakt, op de grond of op vervuilde lakens. De stank was zo hevig dat de hulpverleners maskers moesten dragen.

Fojnica, een stad die lang doorging voor een “eiland van vrede” in Bosnië, werd vrijdag na weken van felle gevechten door de moslims op de Kroaten veroverd. Van de 6.500 inwoners zijn er vijfduizend gevlucht, de meesten in grote haast: in veel huizen stonden de deuren open, hing de was aan de lijn en waren auto's voor de deur blijven staan. (Reuter, AP, AFP)