Sara Lee/DE maakt schoon schip in top

ROTTERDAM, 20 JULI. Binnen korte tijd heeft een aantal mensen uit de top van het Nederlandse levensmiddelenconcern Sara Lee/DE het veld moeten ruimen. De directeur van de grootste werkmaatschappij Douwe Egberts, J. IJntema, heeft vorige maand zijn functie neergelegd en is opgevolgd door de tweede man, Vincent Janssen.

Dit heeft woordvoerder P. Meijers van Sara Lee/DE vanmorgen bevestigd. IJntema is adviseur van de raad van bestuur geworden.

Twee maanden geleden is ook mr. H.D. Cohen (1944), die afkomstig is van Allied Breweries in Breda, na twee jaar “op eigen verzoek” opgestapt uit de raad van bestuur. Zijn taken zijn overgenomen door bestuurslid drs. J.A.N. van Dijk (ex-Van Nelle). De raad van bestuur bestaat nu uit negen mensen. Of de vacature Cohen zal worden opgevuld, wil de woordvoerder niet zeggen.

Volgens hem is er geen verband tussen de komst van de Amerikaan Steve McMillan in april jongstleden en de personeelswijzigingen. McMillan, afkomstig van Sara Lee Corporation in Chicago, is plaatsvervangend bestuursvoorzitter. Bestuursvoorzitter C. Boonstra brengt het grootste deel van zijn tijd in Chicago door.

Geruchten binnen het bedrijf dat de bestuursleden drs. C.D. van der Vijver en dr.ir. H.G.J. de Wilt binnenkort ook het veld zouden ruimen, zoals de Volkskrant vanmorgen berichtte, wil Meijers niet bevestigen.

Ook in de raad van commissarissen heeft zich een wijziging voorgedaan. Sara Lee/DE heeft met ingang van 1 juli mr. F.H.J.J. Andriessen (64) benoemd tot commissaris van levensmiddelenconcern Sara Lee/DE en tot lid van de Board of Directors van het moederconcern Sara Lee Corporation. Andriessen vult de vacature die in september 1992 ontstond toen de Fransman B. Treizenem om persoonlijke redenen opstapte als commissaris.

Sara Lee voert een actief acquisitiebeleid in Europa. Onlangs nam het concern een meerderheid in de Italiaanse breigoedfabrikant Maglifio Bellia. Sara Lee/DE nam begin vorige maand voor bijna 590 miljoen gulden een groot deel van de activiteiten van het Brits-Amerikaanse farmacieconcern SmithKline Beecham over. Vorig jaar kocht Sara Lee/DE de vleeswarendivisie (Stegeman en Boers) van BP over. Acquisities op de gebieden koffie, kruidenierswaren en persoonlijke en huishoudelijke verzorgingsprodukten vallen onder de Europese dochter Sara Lee/DE. Overnames in de sector (onder)kleding vallen direct onder de Amerikaanse Sara Lee Corporation.