Positie Biesheuvel als bemiddelaar schippers onzeker

ROTTERDAM, 20 JULI. De positie van ex-premier mr. B.W. Biesheuvel als bemiddelaar tussen de binnenschippers en het ministerie van verkeer en waterstaat is onzeker. De actievoerders willen Biesheuvel niet ontvangen, omdat minister Maij-Weggen de voormalig premier heeft aangesteld zonder daarover met de schippers te overleggen.

Vandaag rond het middaguur voerde de leiding van de protesterende schippers nog overleg over het accepteren van Biesheuvel als bemiddelaar. “We voelen ons als gesprekspartner niet serieus genomen”, aldus woordvoerder J. Ardon vanochtend.

Ook willen de binnenschippers nog niet ingaan op het aanbod van Maij-Weggen om een tweede bemiddelaar uit de gelederen van de schippers te benoemen. De schippers zeggen nooit om een bemiddelaar te hebben gevraagd. Biesheuvel heeft inmiddels al verklaard met een tweede onderhandelaar te willen samenwerken. Vanochtend heeft hij met minister Maij-Weggen overlegd.

Intussen lopen de spanningen op. Vandaag heeft de politie te Driebergen een meldpunt voor intimidaties en geweld door actievoerders opgericht, op voorstel van minister Hirsch Ballin (justitie), die afgelopen weekeinde waarschuwde het geweld van de binnenschippers te zullen aanpakken. Het meldpunt kampt nog met technische problemen bij de aanleg van telefoonlijnen.

De schippers voeren al drie weken actie voor behoud van het zogeheten toerbeurtsysteem. Hiermee bieden verladers hun vrachten naar België en Frankrijk op de schippersbeurs aan, waar minimumprijzen gelden. De schippers vervoeren vervolgens om beurten de aangeboden vracht. Mede onder druk van de EG is het systeen wederom ter discussie gesteld.

Rederij De Beijer - de afgelopen week meermalen doelwit van de schippers - heeft een kort geding aangespannen tegen de leider van de acties bij Willemstad en een individuele schipper. Het geding dient vrijdag in Breda. De Beijer wil een verbod op de acties. De schepen van De Beijer zijn regelmatig door de schippers aangepakt omdat het bedrijf vracht buiten de beurs om vervoert. De EVO, een organisatie die de belangen van onder meer verladers en expeditiebedrijven behartigt, heeft vanochtend een plan voor de toekomstige binnenvaart aan minister Maij-Weggen overhandigd. De EVO pleit voor versterking van de bestaande sloopregeling, samenwerkingsverbanden van commerciële schippers en scholingsprogramma's voor schippers die stoppen.