Personeel helpt met afwikkeling faillissement van veilinghuis De Zon

AMSTERDAM, 20 JULI. Een aantal van de twaalf ontslagen personeelsleden van het failliete Amsterdamse veilinghuis De Zon werken om niet met de curator mee aan een goede afwikkeling van de zaken.

“We hebben één tot twee weken nodig om alles wat nog niet geveild of afgehaald was, aan de rechtmatige eigenaar terug te bezorgen”, zegt curator L. Spigt van het advocatenkantoor Loeff Claeys Verbeke. “Van wat er daarna overblijft wordt mogelijk een slotveiling gehouden.”

Met het faillissement van veilinghuis De Zon - officieel L. Gijselman bv - aan de Amsterdamse Overtoom is een belangrijk afzetkanaal weggevallen voor de toegepaste kunst. Na Sotheby's en Christie's was De Zon met een omzet van drie miljoen per jaar, het derde veilinghuis van de hoofdstad.

Curator Spigt vermoedt dat de schulden van De Zon tussen de half en de één miljoen belopen. Drie weken voor het faillissement heeft Gijselman het pand aan de Overtoom verkocht. Spigt heeft vooralsnog de indruk dat daarvoor een reële prijs is betaald.

De Zon organiseerde twee keer per jaar gespecialiseerde veilingen van met name art deco en art nouveau. Het was ook een van de laatste plekken waar complete inboedels werden geveild.