Parijs halen is nu nog het enige doel van Breukink

ANDORRA, 20 JULI. Twee keer attaqueerde Tony Rominger Tourleider Miguel Indurain gisteren in de zware Pyreneeënetappe naar Andorra. Het waren echter niet veel meer dan speldeprikken, uitgedeeld in de laatste kilometers voor de finish. De trotse gele-truidrager van de Tour verdedigde zich gemakkelijk tegen de Zwitserse nummer vier in het algemeen klassement, van wie wordt aangenomen dat hij nog naar de tweede positie zal oprukken.

In de 231,5 kilometer lange etappe had de formatie Banesto van Indurain de wedstrijd goed onder controle. De ploeg stond de grote concurrenten niet toe weg te springen uit het eerste peloton. Eerst Jean-Francois Bernard, later Gérard Rué, ten slotte Pedro Delgado en maestro Indurain zelf schroefden het tempo hoog op. Alleen Rincon bleef uit de greep van de uitgedunde groep. Hij won de etappe.

Voor de Colombiaan was de triomf een geweldige opsteker in een seizoen dat voor hem met een grote tegenslag begon. In de Ronde van Murcia kwam de 25-jarige Zuidamerikaan ten val. Hij schoof onder de vangrails door en liep daarbij een diepe snijwond op op de linker bovenarm. Pas twee maanden geleden, in de Ronde van Spanje, was hij voldoende hersteld om zijn come-back te maken. Rincon, die in de Vuelta de koninginnerit won, werd in 1989 prof bij het Spaanse Kelme en behoort nu tot de Amaya-ploeg.

De wederopstanding van het Colombiaanse wielrennen staat haaks op de treurnis in het Nederlandse kamp. Na de ontluistering in de Alpenritten volgde tijdens de eerste van de drie Pyreneeënetappes een nieuwe vrije val in het algemeen klassement. Erik Breukink kwam binnen op meer dan tien minuten van Rincon, bijna negen minuten na de groep met alle favorieten. De nationale kampioen moest ook mannen als Vona, Poelnikov, Alcala, Caritoux, Hamburger, Perini, Simon en Rué voor laten gaan op het terrein waar hij ooit goed meekon en triomfen vierde. Een nieuwe domper, een week nadat hij in Lac Madine nog als derde was gefinisht achter Indurain in de tijdrit.

Breukink viel weg uit de top-tien en staat nu als dertiende geklasseerd op ruim 23 minuten van Indurain. De vraag is relevant of hij de Champs Elysées zal halen, want zijn geblesseerde knie begint steeds meer op te spelen. “Ik kon onderweg wel janken van de pijn. Ik zat in een bus met onder anderen De Vries en Bouwmans. Skibby nota bene bepaalde het tempo”, vertelde Breukink. “Ik zou wel willen aanvallen, maar het enige dat ik kan is aanklampen, meerijden en lijden. Ik heb nu slechts als doel Parijs te halen.”

Gerrit de Vries, die hem een paar seconden voor bleef in Andorra, was getuige van de lijdensweg van Breukink. De martelgang begon tijdens de beklimming van de D'Envalira op vijftig kilometer van de aankomst. “Ik heb nog even met hem gesproken. Hij zat ongelooflijk af te zien. Hij had zichtbaar pijn”, verdedigde De Vries zijn landgenoot.

Wat Breukink boven het hoofd hangt, overkwam Olaf Ludwig. De Duitser verliet gisteren de Tour, nadat hij sinds zijn etappewinst in Montpellier van afgelopen zaterdag geplaagd werd door diarree. Behalve de voormalige Oostduitser verlieten ook Pedersen, Moreau en Van de Laer de Ronde van Frankrijk. Na vijftien Tourritten zijn nog 139 van de 180 gestarte renners over.