Oprichter Ned. Kamerorkest Szymon Goldberg (84) overleden

ROTTERDAM, 20 JULI. De Poolse violist en dirigent Szymon Goldberg is maandag op 84-jarige leeftijd overleden in de Japanse stad Toyama. Goldberg had een sterke band met Nederland, die was ontstaan toen hij tijdens een tournee door Nederlands Indië in 1942 in Japanse gevangenschap raakte en twee jaar in een interneringskamp zat. Hij speelde voor zijn medegevangenen en richtte in het kamp een kamerorkest op.

Goldberg, in 1909 in Polen geboren, vertrok op jonge leeftijd naar Duitsland. Als 20-jarige was hij al concertmeester van de Berliner Philharmoniker. Maar in 1934 werd hij gedwongen te vluchten voor de nazi's. Sindsdien woonde hij in Amerika, van waaruit hij regelmatig tournees maakte over de hele wereld.

Toen in 1955 op initiatief van de organisatoren van het Holland Festival in Amsterdam het Nederlands Kamerorkest werd opgericht, was Goldberg daar nauw bij betrokken. Hij werd de eerste dirigent en concertmeester van dit ensemble. Goldberg verliet het Kamerorkest in 1979.

Ondanks zijn hoge leeftijd was Goldberg nog steeds actief. Sinds 1990 leidde hij als dirigent het Nieuw Japans Philharmonisch Orkest en hij was als docent verbonden aan de Japanse Toho Gakuen Muziekschool en het Curtis Institute of Music in New York.