Minister wil "workshops' brandbeleid gemeenten

DEN HAAG, 20 JULI. Het ministerie van binnenlandse zaken laat onderzoeken hoe gemeenten hun taken uitvoeren op het gebied van brandveiligheid. In het bijzonder wordt gekeken naar de brandveiligheid in gebouwen “waar sprake is van verminderde zelfredzaamheid van bewoners”, zoals in pensions voor dak- en thuislozen.

Dit schrijft minister Dales (binnenlandse zaken) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. De minister reageert hiermee op Kamervragen die werden gesteld over de brand in het Haagse pension de Vogel in september vorig jaar. Bij die brand kwamen elf mensen om het leven. De meeste van de bewoners waren dak- of thuisloos. Het logement voldeed niet aan de gemeentelijke brandveiligheidseisen, al was de eigenaar wel bezig voorzieningen te treffen, aldus Dales.

Dales wil in samenwerking met het ministerie van WVC en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) "workshops beleidsontwikkeling brandveiligheid' opzetten voor gemeenten. De workshops moeten door een opleidingsinstituut worden begeleid en zijn bedoeld voor gemeenteambtenaren die primair verantwoordelijk zijn voor brandbeveiliging.