La Traviata tussen de vleermuizen in Orange

ORANGE, 20 JULI. De "Chorgies' van Orange is het oudste festival van de lyrische zangkunst in Frankrijk. Sinds de Chorgies in 1869 in deze "broederstad' van Breda begonnen, heeft het festival bij Franse operaliefhebbers en bij een niet gering aantal toeristen uit noordelijker streken, een vaste plaats verworven.

Voor een belangrijk deel is het succes van deze opera-uitvoeringen in Orange, een stadje in de Provence, te danken aan het imposante Romeinse theater, een van de beste bewaarde uit de klassieke oudheid. Met bijna 10.000 plaatsen op een steil omhooglopende halve cirkel en een indrukwekkende veertig meter hoge en ruim honderd meter lange muur (waarin veel vleermuizen wonen), is dit theater ideaal voor het opvoeren van grote produkties.

De afgelopen tien jaar kregen in Orange jonge artiesten de kans om zich te bewijzen. Niet elke zangeres of zanger is in staat de uitdaging van een uitvoering voor de immense muur in het zicht van tienduizend toeschouwers tot een goed einde te brengen, vooral als de opera (zoals vorig jaar met Carmen van Bizet) te intiem is voor een vertoning in een groots decor. De organisatoren van de Chorgies kozen dit jaar opera's die beter in het antieke decor passen. Zaterdag ging La Traviata van Verdi in première (herhaling vanavond) en op 7 augustus wordt Otello, van dezelfde componist uitgevoerd.

La Traviata is gebaseerd op de beroemde roman La Dame aux Camélias van Alexandre Dumas jr.. Het is het verhaal de mooie courtisane Violetta, gebaseerd op de levensgang van Marie Duplessis, een vriendin van Liszt (en Dumas jr.), die al op haar 23ste jaar aan de tering stierf. Verdi gaf, volgens Marcel Proust, aan Dumas' verhaal "de stijl die eraan ontbrak'. Proust dacht daarbij ongetwijfeld aan de melodische rijkdom van de muziek en aan de rijke enscenering die daarbij paste.

De 8600 betalende toeschouwers (duurste plaatsen 800 francs) konden volop genieten van de zangkunst van de Amerikaanse Kathleen Casello als Violetta, die alle moeilijkheden van "de muur' met haar krachtige sopraan moeiteloos overwon, zich zoals Verdi beoogde "een vrije en onafhankelijke vrouw' toonde en terecht het grootste applaus kreeg. Haar tegenspeler, de ongelukkige minnaar, tenor Roberto Alagna, een uit Sicilië afkomstige Fransman, stal evenals Casello de harten met het publiek. De Amerikaanse Catherine Keen was overtuigend in de rol van Flora. De zangers werden elegant en zonder de nadruk die bij Verdi dreigt, begeleid door het orkest van Toulouse, een ensemble dat zijn goede reputatie in Frankrijk waar maakte. De internationale Franse tv-zender TV 5 zal op een nader te bepalen datum het concert uitzenden.

    • Jan Gerritsen