Koers KLM en Nedlloyd terug op afwachtende beurs

AMSTERDAM, 20 JULI. De grote sterren van de afgelopen week, Nedlloyd en KLM, vielen vanmorgen ten prooi aan verkopen van beleggers op een verder iets lagere en stille beurs.

AMSTERDAM De Amsterdamse effectenbeurs lag er vanmorgen afwachtend bij. Bij gebrek aan bedrijfsnieuws wordt nu uitgekeken naar de stroom kwartaalberichten. Winstnemingen na de sterke stijging van gisteren zorgde bij enkele fondsen voor wat verlies. Daardoor vertoonde de EOE-index rond het middaguur een verlies van 1,0 punt op 344,73. De CBS-stemmingsindex was 0,50 punt lager op 118,90.

KLM moest 1 gulden terug op 32,40 gulden nu duideljk is dat ondanks de koerswinst van de afgelopen dagen de gang van zaken bij het bedrijf toch niet buitengewoon is te noemen. De koers van de vliegtuigmaatschappij reageerde niet op een bericht in De Telegraaf dat de fusie tussen Swissair, SAS, Austrian Airlines en KLM bijna rond zou zijn.

De luchtvaartmaatschappij plaatst zelf kanttekeningen bij de grote koerswinst van de afgelopen dagen. Sinds begin juli is de koers van KLM met bijna tien gulden gestegen. Financieel directeur R. van der Burg beklemtoonde in een interne publikatie dat de sterke koerswinst nog geen einde betekent aan de problemen die de KLM heeft.

Nedlloyd, dat gisteren bijna tien procent in koers steeg, wist de forse winst voor een groot deel vast te houden, alhoewel winstnemingen er rond het middaguur toch nog twee kwartjes hadden afgeknaagd op 41,30 gulden.

Akzo was een gulden beter op 166,80 gulden en ligt goed gevraagd in afwachting van de kwartaalcijfers die op 4 augustus verschijnen. DSM moest drie dubbeltjes laten op 99,90 gulden, maar handelaren wijzen erop dat dit geen naam mag hebben als gekeken wordt naar de koersontwikeling van de afgelopen tijd. Daarin klom het chemieconcern op van 70 gulden tot bijna 100 gulden. Op de optiebeurs werden druk gehandeld in DSM.

Gedurende de ochtenduren gingen meer dan 2.900 van deze opties DSM om, waarbij de omzet voornamelijk tot standkwam in put-opties. Deze profiteerden van de lagere koers van het aandeel. De EOE-index opende op een nieuwe recordstand van 336.48. De index noteerde zelfs nog een honderste punt hoger op 336.49, maar moestal snel enkele punten afstaan. Aan het begin van de middag noteerde de beursbarometer op 333.90. De omzet in opties op de EOE-index beliep rond het middaguur 2.500 contracten, waarvan ruim 1.400 put-opties. Bij de internationals was Akzo het actiefste fonds. De ochtendomzet voor dit fonds kwam uit op 3.200 opties, waarbij de calls tweederde van de omzet aandroeg. Philips realiseerde een omzet van 2.200 optiecontracten. De totale ochtendomzet bedroeg 21.000 contracten, 12.000 calls en 9.000 puts.

Een van de cyclische fondsen die zich wel konden handhaven was Gist-Brocades, dat omstreeks het middaguur veertig cent hoger noteerde op 46,60 gulden.

Philips was vier dubbeltjes lager op 30,80 gulden. Beleggers hebben weinig vertrouwen in de uitkomst van de halfjaarcijfers die op 5 augustus verschijnen. Unilever was een gulden lager op 192,20 gulden, terwijl Koninklijke Olie drie dubbeltjes op adem kon komen op 174,60 gulden. Koninklijke is de afgelopen dagen flink de oren gewassen door de sterk gedaalde olieprijs en de dreiging van Iraaks olieaanbod.

NEW YORK De effectenbeurs van New York is de week in een gezapige stemming begonnen. Na een dag waarop de beursindex nu eens enkele punten boven, dan weer enkele punten onder het slot van afgelopen vrijdag zat, werd gisteren voor de Dow Jones-index een slot opgetekend van 3535,28 punten, 6,99 punten meer dan op vrijdag. De omzet bedroeg 200 miljoen aandelen.

De beurs vertoonde het typische vakantiebeeld voor deze tijd van het jaar, waarin veel grote marktdeelnemeers afwezig zijn. Bovendien komen er deze week niet of nauwelijks gegevens uit de VS die economisch van belang zijn. Verder worden er geen grote wijzigingen voorzien in de winstverwachtingen die zijn uitgesproken. Hier en daar heerste er op de beurs enige bezorgdheid over het zwakke verloop op de obligatiemarkt, maar veel invloed op de aandelenkoersen had dat niet.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio sloten vanmorgen voor de tweede achtereenvolgende dag lager. Beleggers maken zich zorgen over de politieke strubbelingen na de verkiezingsnederlaag van de regeringspartij LDP. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 112,92 punten lager op 20.038,00 punten.