Koers British Telecom stijgt fors

AMSTERDAM, 20 JULI. De koers van nieuw uitgegeven aandelen British Telecom (BT) is gisteren fors gestegen op de Londense effectenbeurs. De derde tranche aandelen - de laatste 22 procent van de Britse overheid - van het geprivatiseerde British Telecom (BT) is daarmee tot nu toe een groter succes dan de tweede tranche in 1991.

BT boekte vanmorgen verdere koerswinst in Londen. De grote belangstelling van beleggers voor de derde tranche van BT (waarde: circa 14,4 miljard gulden) is een opsteker voor de Nederlandse overheid, die begin volgend jaar Koninklijke PTT Nederland (KPN) naar de beurs wil brengen. De schattingen van banken over de totale opbrengst van de beursgang van KPN lopen uiteen van 16 tot 28 miljard gulden. De Nederlandse overheid wil dat geld gebruiken voor het terugdringen van het begrotingstekort en voor investeringen in de infrastructuur.

De koers van British Telecom sloot gisteren op 168 pence, 8 pence boven de prijs die institutionele inschrijvers (pensioenfondsen, verzekeraars) op de derde tranche hadden moeten betalen. Particuliere beleggers maakten gisteren zelfs een winst van 18 pence vergeleken met de prijs die zij bij inschrijving moesten betalen.

Op last van de Britse overheid werd zestig procent van de beschikbare stukken aan circa 1,7 miljoen particuliere beleggers toegewezen. De overige veertig procent ging naar institutionele beleggers. Opvallend was de grote belangstelling van Amerikaanse institutionele beleggers, die ruim een kwart van de aandelen in de wacht sleepten.