Japanners nemen belang in Aalsmeerse bloemenfirma

AALSMEER, 20 JULI. De Japanse brouwerij Kirin neemt een belang van 50 procent in de Nederlandse bloemenexporteur Hiljo in Aalsmeer en een optie op alle overige aandelen. Volgens directeur F. Erdtsieck van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten is dit de eerste keer dat een Japans bedrijf zo'n groot belang neemt in een Nederlandse onderneming in deze branche.

Hiljo behoort met 85 personeelsleden en een omzet van 70 miljoen gulden tot de top tien van de negentienhonderd bloemen- en plantenexporteurs in Nederland. Het bedrijf is in 1977 opgericht door de huidige algemeen directeur H. Jonkman en ging in 1991 over in handen van het Finse Kemira. Dit concern heeft echter te kampen met tegenvallende resultaten. Vorig jaar leed Kemira een verlies van 70 miljoen dollar (133 miljoen gulden) op een omzet van 2 miljard dollar. Het bedrijf concentreert zich daarom uitsluitend op haar kernactiviteiten in de biotechnologie.

De Japanse brouwerij Kirin - die behoort tot de vijf grootste brouwerijen ter wereld - werkt juist aan diversificatie van haar activiteiten, waarbij zij zich richt op de agrarische sector. Vorig jaar behaalde de brouwerij een winst van bijna 48 duizend miljoen yen (850 miljoen gulden). Kirin hoopt de activiteiten van Hiljo te kunnen uitbreiden door de export naar Japan en het Verenigd Koninkrijk te vergroten.

Jonkman is blij met de kapitaalkrachtige nieuwe aandeelhouder met het oog op eventuele toekomstige acquisities. Vorig jaar kwam Hiljo via een strategische alliantie met de Deense onderneming Gasa Aarhus in het bezit van een aantal Nederlandse bedrijven met in totaal een omzet van 25 miljoen gulden. Hij verwacht niet dat de export naar Japan substantieel zal toenemen. “Volgend jaar rekenen wij op een omzet van meer dan honderd miljoen gulden. Of je dan een paar miljoen meer naar Japan exporteert, is niet zo belangrijk.”

Gedurende de eerste helft van 1993 werden slechts 1,1 miljoen kilo Nederlandse bloemen en planten naar Japan geëxporteerd op een totale hoeveelheid van 3,5 miljard kilo.