Italiaanse geheime diensten in opspraak wegens corruptie

ROME, 20 JULI. Ook de Italiaanse geheime diensten, lang verdacht van een reeks illegale activiteiten, zijn betrokken geraakt bij het smeergeldschandaal. Nadat vorige maand een topfunctionaris was gearresteerd, zijn gisteren nieuwe arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen vier andere.

De betrokkenen worden ervan verdacht een miljoenenfonds voor geheime acties voor zichzelf te hebben gebruikt. In dit fonds zat veertien miljard lire, ongeveer achttien miljoen gulden, en een groot deel van dit geld is teruggevonden op privé-rekeningen van de betrokkenen.

Alle verdachten zijn lid van de SISDE, een van de twee geheime diensten in Italië. De justitie is de fraude op het spoor gekomen in het onderzoek naar het bankroet van een reisbureau, Miura Travel. Dit bureau bleek in handen te zijn van een lid van de SISDE. Deze had het fonds voor geheime activiteiten aangesproken om het reisbureau over te nemen en had er toen voor gezorgd dat veel van de reiszaken van de SISDE via zijn reisbureau werden gedaan. Ook heeft hij er familieleden een baan bezorgd.

Ondanks deze gegarandeerde klandizie is het reisbureau failliet gegaan. Bij het onderzoek daarnaar bleek dat kantoorapparatuur van de SISDE is verhuisd naar de kantoren van het reisbureau.

Dit is een van de meest in het oog springende voorbeelden van het misbruik van de fondsen. Op 26 juni is in verband hiermee Maurizio Broccoletti aangehouden, voormalig administratief directeur van de SISDE. Gisteren is zijn opvolger gearresteerd, Antonio Galati, die een maand geleden uit dienst was gegaan nadat hem drie maanden daarvoor de controle over het geheime fonds was ontnomen. Twee andere hoge SISDE-functionarissen tegen wie een arrestatiebevel loopt zijn nog voortvluchtig. Een derde, vice-prefect Anna Maria Sorrentino, heeft zichzelf aangegeven.

De arrestatiebevelen zijn een nieuw teken dat ook het taboe dat lang heeft gerust op onderzoeken naar de geheime diensten, is vervallen. Aanvankelijk was de Romeinse officier van justitie die de affaire onderzocht, op een andere zaak gezet, maar dat besluit is weer ongedaan gemaakt.

De geheime diensten zijn in de jaren zeventig in opspraak gekomen wegens een vermeende rol in extreem-rechtse bomaanslagen. Leden van de geheime diensten waren lid van de geheime vrijmetselaarsloge Propaganda Due, die begin jaren tachtig werd verboden omdat zij probeerde een staat binnen de staat te vormen. Een prominent lid van de geheime diensten in Palermo, Bruno Contrada, zit sinds zeven maanden vast op verdenking van banden met de mafia.