"Honderden lijken in stad Angola'

LUANDA, 20 JULI. In de straten van een buitenwijk van de stad Kuito in het zuiden van Angola liggen honderden lijken als gevolg van langdurige gevechten tussen regeringstroepen en de verzetsbeweging UNITA. Dit heeft een Angolese regeringswoordvoerder gisteren bekendgemaakt, die er aan toevoegde dat een deel van de stoffelijke overschotten al in vergaande staat van ontbinding verkeert.

UNITA heeft de afgelopen weken gepoogd de zuidelijke stad Kuito op de regeringstroepen te veroveren. Volgens de regering werd de opmars van UNITA echter gestuit in een buitenwijk en controleren de regeringstroepen de rest van de stad en het vliegveld nog.

Ook bij de zuidelijke stad Menongue, die al maandenlang wordt belegerd door UNITA, kwam het gisteren tot gevechten. UNITA zou ook troepenversterkingen hebben gestuurd naar Menongue die zijn uitgerust met pantserwagens.

UNITA belegert behalve Menongue nog verscheidene andere Angolese steden, waaronder Mbanza Kongo en Luena.

De voedselsituatie in deze plaatsen is nijpend. Vorige week donderdag deed het Wereld Voedsel Programma van de Verenigde Naties een poging om de voedselhulp te hervatten. Al op dezelfde dag werden de voedselvluchten weer gestaakt, nadat UNITA het vuur had geopend op een toestel dat hulp naar Mbanza Kongo bracht. UNITA had eerder beloofd de VN-toestellen ongehinderd te laten passeren.

De Veiligheidsraad van de VN heeft vorige week gedreigd een wapenembargo tegen UNITA af te kondigen indien de organisatie van Jonas Savimbi niet voor 15 september akkoord gaat met een staakt-het-vuren. Verscheidene pogingen van de VN om een bestand tussen beide zijden tot stand te brengen zijn sinds het weer oplaaien van de vijandelijkheden vorige herfst mislukt. (AFP)