Haks ziet toekomst "zonnig' in

PAG.8 VRAAGGESPREK HAKS

GRONINGEN, 20 JULI. Frans Haks, de directeur van het Groninger Museum, ziet de afloop van de fraudezaak waarin hij is verwikkeld "zonnig' tegemoet. Hij werd onlangs door de rechtbank in Groningen veroordeeld omdat hij zou hebben meegeprofiteerd van een uitkering die zijn partner ten onrechte ontving.

Haks vindt dat hij niets fout heeft gedaan: “Mijn vriend en ik wilden financieel onafhankelijk zijn. Dat recht hebben we”, zegt hij in een vraaggesprek met NRC Handelsblad. Hij verwacht dat in hoger beroep de veroordeling ongedaan zal worden gemaakt: “Ik ben gewend op de langere duur gelijk te krijgen, en niet meteen. In dit vak ben ik al vaak aangevallen. Als directeur word je nu eenmaal gedentificeerd met wat er in je museum te zien is. Vindt men tentoonstellingen of aankopen oppervlakkig, trendy en flodderig, dan ben ik dat zelf ook. Ik heb geleerd me dat niet aan te trekken. Veel critici die eerst schelden, slaan later om. Met deze affaire is het niet anders.”

Haks is overeengekomen met de gemeente dat hij nog drie jaar aanblijft om het nieuwe Groninger Museum op te zetten volgens, naar hij zelf zegt, de principes van Disneyland.