Hagen haalt vijf mln van Nedlloyd pensioen op

ROTTERDAM, 20 JULI. De Noor Torstein Hagen krijgt binnenkort naar schatting 5,5 miljoen gulden uitgekeerd van de Stichting Pensioenfonds Koninklijke Nedlloyd Groep. De voormalig grootaandeelhouder en commissaris van het Rotterdamse transportconcern, die zijn belang in Nedlloyd naar eigen zeggen “tot bijna nul” heeft gereduceerd, strijkt binnenkort de winst op die hij bedong bij de aandelentransactie begin januari van dit jaar met het ondernemingspensioenfonds van Nedlloyd.

Hagens miljoenenwinst vloeit voort uit de complexe afspraken die hij destijds met het pensioenfonds maakte. Toen de Noor op 7 januari een pakket van 1,1 miljoen aandelen verkocht aan het pensioenfonds, spraken koper en verkoper af dat Hagen in de toekomst 90 procent van de eventuele koerswinst van dat pakket aandelen zou ontvangen. Volgens de overeenkomst heeft de Noor een eenmalig recht om tot 7 januari 1994 op elke zevende dag van de maand zijn winst te incasseren. Hagen krijgt in dat geval 90 procent van het verschil tussen de gemiddelde koers van de voorafgaande maand en de netto aankoopkoers van 33,40 gulden die het pensioenfonds voor de aandelen van Hagen betaalde. Het pensioenfonds bedong op haar beurt dat de uitkering per aandeel onder dit recht maximaal vijf gulden zou bedragen.

Voor Hagen is nu het moment aangebroken waarop uitoefening van zijn recht het gunstigst is. Nadat de koers van Nedlloyd dit voorjaar lange tijd niet ver boven dertig gulden uitkwam, is het aandeel de afgelopen twee weken plotseling als een komeet in waarde omhoog geschoten. De koers, die vanmorgen door winstnemingen wat onder druk kwam te staan, bereikte gisteren een recordhoogte van 42 gulden. De maximale winst die Hagen op zijn verkochte pakket kan halen bedraagt volgens de Noor 5,5 miljoen gulden. Die kan hij incasseren als de koers van het aandeel op 7 augustus een gemiddelde over de voorafgaande maand heeft behaald van 41,40 gulden.

Hagens rechterhand Trom - directeur van de Noorse beleggingsmaatschappij DNO - zei vanmorgen dat “als de koers zich zo blijft ontwikkelen” Hagen begin augustus zijn winst zal nemen. Die winst van 5,5 miljoen gulden maakt iets goed van de vele miljoenen guldens die Hagen de afgelopen jaar aan zijn belegging heeft verloren. Via zijn beleggingsmaatschappijen DNO en het Luxemburgse Marine Investment werd volgens Trom naar schatting 60 miljoen gulden op Nedlloyd verloren.

Directeur P.J. Mol van het bedrijfspensioenfonds bevestigde vanmorgen dat een gemiddelde koers van 41,40 gulden voor Hagen de maximale winst oplevert van 5,5 miljoen gulden. “Wij zullen dat bedrag uit onze reserves aan hem betalen”, aldus Mol. Hij zegt het niet te betreuren dat hij zoveel koerswinst ziet wegvloeien: “Wij hebben tenslotte ook een fikse koerswinst behaald. En als de koers verder blijft stijgen, pakken wij nog heel wat miljoenen winst.” Wil het pensioenfonds binnenkort niet een deel van het pakket van 9,24 procent verkopen? “Ach, als je gebraden duiven ziet langsvliegen moet je ze pakken, maar voor ons is Nedlloyd een lange termijn belegging”, zegt Mol.

    • Max Christern