Gedetineerde ontsnapt uit gevangenis Overmaze na een korte gijzeling

MAASTRICHT, 20 JULI. De 29-jarige gedetineerde Marokkaan M.M. is vanochtend na een korte gijzelingsactie uit de gevangenis Overmaze in Maastricht ontsnapt. De man wist vorig jaar twee keer te ontsnappen uit Extra Beveiligde Inrichtingen De Schie in Rotterdam en de Grittenborgh bij Hoogeveen. Dat bevestigde vandaag een woordvoerder van het ministerie van justitie. M. was al eens eerder ontsnapt uit een gevangenis in België. In Nederland zat hij een straf uit van achttien jaar wegens overtreding van de opiumwet en geweldpleging.

De man zat in Maastricht pas een maand op een afdeling voor beheersgevaarlijke gedetineerden. Tijdens het ochtend-bezoekuur sprak hij in de ontvangstruimte vanachter een glaswand met een familielid. Na afloop van het gesprek zette hij een bewaarder een scherp voorwerp op de hals. Met de bewaarder wist de man naar buiten te lopen. Daar zette hij het op een lopen naar een gereedstaande rode Honda Accord.

Een vrouwelijk personeelslid, die kwam aanrijden en de man herkende, reed met haar brommer op hem in. De man gaf haar een klap, waarop de vrouw viel. Zij liep lichte verwondingen op.

Drie bewaarders die de achtervolging hadden ingezet, sloegen de voor- en zijruit van de auto in. Hierop haalde M. een vuurwapen uit het dashboardkastje en bedreigde de bewaarders. Hij reed met hoge snelheid weg in de richting van de gemeente Bunde. De bewaarders zetten daarop de achtervolging in. Eén stapte op een motorfiets, de anderen stapten in een taxi.

Om 10.25 uur kreeg de politie de eerste melding van de ontsnapping binnen. De politie van Sittard, die de achtervolging inzette, vond de auto leeg in Sittard terug. In een bos- en weidegebied tussen Sittard en Geleen wordt momenteel een zoekactie naar de man ondernomen. Er is een helikopter ingezet en een arrestatieteam wordt gereed gehouden. Het is de 44-ste ontsnapping dit jaar. Tweeëndertig ontsnapten zijn inmiddels weer gearresteerd. Vorig jaar ontsnapten 43 gedetineerden, 32 van hen werden later aangehouden.