Foto: NIJMEGEN - Vanmorgen zijn in alle vroegte ...

Foto: NIJMEGEN - Vanmorgen zijn in alle vroegte 36.879 wandelaars vertrokken voor de eerste dag van de 77ste Nijmeegse Wandelvierdaagse.

De wandelaars, ruim vijfhonderd meer dan vorig jaar, leggen afstanden af van 30, 40 of 50 kilometer per dag. Vandaag lopen ze door de Betuwe. Actievoerders tegen de aanleg van de Betuwespoorlijn reikten de wandelaars papieren hesjes uit ter ondersteuning van het protest. De jongste deelnemer is 11 jaar, de oudste 88. Een groep van 150 wandelaars van zeventig jaar en ouder staat onder speciale medische controle. Dit volgt op een studie door de Nederlandse Hartstichting, vorig jaar tijdens de Vierdaagse, naar de vraag waarom sommige mensen tot op hoge leeftijd gezond blijven. Het aantal militaire deelnemers neemt ieder jaar af, dit jaar is het minder dan twintig procent. De organisatie van de Vierdaagse, het grootste jaarlijkse wandelfestijn ter wereld, is in handen van de Koninklijke Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding. (Foto NRC Handelsblad/Freddy Rikken)