Ex-directeur Cagliari van Eni overlijdt in Milanese cel

ROME, 20 JULI. De voormalige president van de Italiaanse staatsholding Eni, Gabriele Cagliari, een hoofdverdachte in het smeergeldonderzoek, is vanmorgen in de Milanese San Vittore gevangenis overleden na een hartinfarct, vermoedelijk als gevolg van een zelfmoordpoging.

Cagliari's advocaat, Vittorio D'Aiello, zei vanmorgen dat de dood van Cagliari een gevolg is van het harde optreden van de justitie. Hij vertelde dat Cagliari was voorgespiegeld dat hij de gevangenis uit mocht, waar hij sinds 9 maart werd vastgehouden, maar hij kreeg daarna te horen dat hij niet mocht vertrekken. “De psychologische terugslag heeft hem gedood,” zei Aiello. Vanmiddag is in de Kamer om en spoeddebat gevraagd over het optreden van Justitie over de periode gedurende welke een verdachte in voorarrest kan worden gehouden.

Cagliari, die 67 jaar is geworden en lid was van de socialistische partij, is een hoofdverdachte in het onderzoek naar de steekpenningen die zijn betaald door de staatsholding ENI, voornamelijk actief in de energie-sector. Bij het onderzoek is gebleken dat de ENI decennia lang tientallen miljoenen guldens heeft betaald aan politieke partijen, vooral aan de socialisten en de christen-democraten.

Cagliari is vanmorgen in de douche van de gevangenis is gevonden met een plastic zak over zijn hoofd.