Clinton schrapt het verbod op homo's in leger

WASHINGTON, 20 JULI. De Amerikaanse president Bill Clinton heeft gisteren wat hij noemt een “eervol compromis” gelanceerd in de kwestie over toelating van homoseksuelen in het leger.

Militairen mogen niet meer om hun homoseksuele geaardheid uit het leger worden geweerd, zoals vijftig jaar lang het geval is geweest, maar ze moeten wel hun homoseksuele voorkeur geheimhouden.

Met de nieuwe richtlijnen probeert Clinton zowel homo-organisaties als militaire leiders aan zijn kant te krijgen.

De richtlijnen verbieden het leger aspirant-militairen te vragen naar hun seksuele geaardheid, zoals nu gebeurt. Daar staat tegenover dat militairen niet door "homoseksueel gedrag' mogen laten merken dat ze homo zijn.

"Homoseksueel gedrag' wordt omschreven als “een homoseksuele daad, een eigen verklaring dat een lid (van het leger) homo- of biseksueel is of een huwelijk of poging tot huwelijk met iemand van hetzelfde geslacht.”

Tegen homo's die zich hieraan schuldig maken kan een onderzoek worden ingesteld, met als resultaat dat ze uit het leger verwijderd worden.

In hun vrije tijd mogen homoseksuele militairen wel homo-bars bezoeken en meedoen aan homo-demonstraties zonder dat dat automatisch tot hun uitzetting uit het leger leidt.

Het Witte Huis vat de nieuwe regels samen als “Don't ask, don't tell, don't pursue” (niet vragen, niet vertellen, niet ernaar handelen). In varianten wordt echter ook al gesproken van: “No tell, no touch, no sex” (niet zeggen, niet aanraken, geen seks).

Organisaties die strijden voor de rechten van homoseksuelen hebben bitter gereageerd op het voorstel. “Voorheen werd je uit het leger geschopt wegens liegen, nu omdat je de waarheid vertelt. Wat is het verschil?” zei een woordvoerder van de Gay and Lesbian Alliance.

“Dit beleid eist van homo's en lesbiennes een eed om te zwijgen en een eeuwige gelofte van kuisheid als zij hun land willen dienen”, aldus de directeur van het Lambda Legal Defense Fund, de oudste homo-organisatie.

Verscheidene organisaties hebben aangekondigd processen te beginnen tegen de nieuwe richtlijnen met als grond dat ze discriminerend zijn.

Pag.5: "Dit was het hoogst haalbare'

Volgens Gerry Studds, een van de twee Congresleden die openlijk uitkomt voor zijn homoseksualiteit, is Clintons compromis het hoogst haalbare. Als Clinton het verbod op homoseksuelen in het leger onvoorwaardelijk zou opheffen zou het Congres dit volgens Studds niet pikken en in plaats daarvan kiezen voor veel conservatievere wetgeving.

Behalve met de juridische klachten van homo-organisaties en het verzet van militairen heeft Clinton namelijk te maken met tegenstand in het Congres. De machtige Republikeinse senator Sam Nunn wil de huidige praktijk, waarbij militairen gevraagd wordt naar hun seksuele geaardheid en homoseksuelen geweerd worden, tot wet verheffen en hij heeft daartoe een voorstel ingediend. In een eerste reactie reageerde Nunn echter positief op de nieuwe regels van Clinton.

De kwestie van de toelating van homoseksuelen in het leger heeft Clinton achtervolgd vanaf het moment dat hij aantrad. In zijn verkiezingscampagne beloofde hij dat het verbod voor homoseksuele militairen geheel zou worden afgeschaft en verwierf daarmee de steun van vele homo's. Nadat hij daadwerkelijk tot president was gekozen bleek dit echter niet verteerbaar te zijn voor het leger. Clinton erkende bij de presentatie van de richtlijnen dat ze geen perfecte oplossing bieden en “niet overeenkomen met sommige van mijn eigen doelen.” (AP, Reuter)