Weer aanslag op hotels in Zuidturkse stad Antalya

ANKARA, 19 JULI. Bij bomaanslagen op drie hotels in Antalya, aan de Turkse zuidkust, zijn zaterdagavond een dode en twee gewonden gevallen. Het is de tweede keer binnen een maand dat de toeristenstad Antalya het doelwit is van terreuraanslagen die worden toegeschreven aan de Koerdische Arbeiders Partij (PKK).

De organisatie voert een guerrilla-oorlog in het Koerdische zuidoosten van Turkije en heeft de strijd de laatste weken verder opgevoerd. PKK-leider Abdullah Oçalan kondigde vorige maand aan dat ook het Turkse toerisme doelwit werd van de organisatie.

In de drie hotels die ditmaal werden getroffen, verbleven voornamelijk Turkse toeristen. Een ober van het Mithat-hotel kwam om het leven, terwijl een 16-jarige collega en een 5-jarig kind werden gewond. Bij de aanslagen op 27 juni liepen ook buitenlandse toeristen, onder wie negen Duitsers, verwondingen op.

De bommen die zateravond tot ontploffing kwamen zijn van Russische makelij, waaruit - volgens berichten in de Turkse pers - wordt afgeleid dat de aanslagen het werk moeten zijn van de PKK. De organisatie heeft de verantwoordelijkheid voor zowel de actie in juni als de laatste aanslagen niet opgeëist. Er wordt gespeculeerd dat de aanslagen op de hotels met Turkse toeristen ook wel eens het werk kunnen zijn geweest van elkaar bestrijdende mafia-groeperingen. De eigenaar van het Mithat-hotel, Mithat Yilmaz, zou al geruime tijd worden bedreigd. In verband met de jongste aanslagen zijn door de politie in Antalya 13 arrestaties verricht.