"VS tegen de verkoop van vliegtuigen aan Japan'

TOKIO, 19 JULI. Hoewel Japanse regeringsfunctionarissen het ten stelligste ontkennen, meldde het Japanse persbureau Kyodo dit weekeinde dat het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken de Japanse aankoop heeft geblokkeerd van grote militaire transportvliegtuigen. Volgens Kyodo, dat zich beroept op “zeer betrouwbare” bronnen in Washington, zouden de VS een Japanse militaire wederopbouw willen tegengaan.

Het gaat om grote C-17 transportvliegtuigen van de Amerikaanse vliegtuigbouwer McDonnell Douglas, die in de lucht met brandstof kunnen worden bijgetankt en zodoende een bereik hebben van 8.300 kilometer waarmee het Japanse leger heel Azië kan bestrijken.

Japan beschikt wel over de C-130 transportvliegtuigen die een bereik hebben van 3.600 kilometer. Maar voor het transport van Japanse troepen naar Cambodja voor de VN-vredesmissie moesten deze vliegtuigen een paar keer landen om brandstof te tanken. De VS hebben eerder Japan aangeboden om Japans personeel voor VN-vredesmissies in Mozambique en Somalië met toestellen van het Amerikaanse leger te vliegen.

Volgens Kyodo heeft het Amerikaanse ministerie een exportvergunning aan McDonnell Douglas al in mei uitgesteld, daarmee al jaren lopende onofficiële onderhandelingen tussen het Japanse leger en de vliegtuigbouwer over de aankoop frustrerend. McDonnell zit in grote financiële problemen en zou graag de toestellen aan Tokio verkopen.