Schietpartij rond ANC-leider Sisulu

JOHANNESBURG, 19 JULI. Bij een schietpartij in Soweto tussen lijfwachten van ANC-vice-voorzitter Walter Sisulu en de politie is zondagmorgen een lijfwacht om het leven gekomen en raakten er twee zwaar gewond.

Het Afrikaans Nationaal Congres en de politie geven elkaar de schuld. Volgens het ANC betrof het een moordaanslag op de tweede man in de organisatie achter Nelson Mandela. Het zou al de tweede keer zijn dat op Sisulu is geschoten. De lezing van het ANC is dat een niet als politiewagen herkenbare auto met in burger geklede mannen zich tussen het konvooi van Sisulu probeerde te dringen. Sisulu was na het feest voor de 75ste verjaardag van Mandela op weg naar huis. Zijn lijfwachten vermoedden dat het om een aanslag ging. Daarop ontstond een schietpartij, waarbij de auto van de lijfwachten over de kop sloeg. De politie heeft echter verklaard dat een politie-auto met zwaailicht achter de auto's aanging, omdat deze met te hoge snelheid reden. Uit de auto van de lijfwachten zou zijn geschoten, waarna de politie terugschoot. De politie heeft een onderzoek naar het incident geopend, waaraan twee leden van het hoofdbestuur van het ANC deelnemen.