Nedlloyd naar het hoogste punt van het jaar op beurs

AMSTERDAM, 19 JULI. Het transportconcern Nedlloyd was vanmorgen opnieuw de grote uitschieter op een redelijk positieve Amsterdamse effectenbeurs. Het aandeel-Nedlloyd noteerde vanmiddag het hoogste niveau van het jaar met een koers van 40,40 gulden.

AMSTERDAM Even na het middaguur zakte de koers een dubbeltje, maar bleef 2,20 gulden hoger dan de slotkoers van vrijdag. De omzet was rondom het middaguur fors met 175.000 stukken. De vraag kwam uit het buitenland en vooral Groot-Brittannië, waar volgens een handelaar “een grote koper in het fonds zit”. Handelaren hebben het idee dat er voorlopig geen plafond zit in de koers sinds de “technische weerstandgrens” van 38 gulden vorige week werd doorbroken onder invloed van het bericht in deze krant dat de scheepsvaartpoot samenwerking zoekt met Sealand.

“Meer van hetzelfde, dezelfde als vorige week dus”, noemt een analist van effectenbank Bangert, Pontier & Partners als redenen voor de stijging: “De belangstelling voor cyclische fondsen, nu zich een voorzichtig economisch herstel in 1994 lijkt aan te dienen. Een nieuw bestuur dat met nieuwe bezems schoon lijkt te vegen en al een roadshow heeft gegeven voor Amerikaanse beleggers. En verder wordt er gesproken met Sealand over een manier om tot ene soort afstemming te komen, want in de branche is al tien jaar geen cent verdiend”. Handelaren noemden verder een koopadvies van een Britse effectenmakelaar en geruchten over een mogelijke verkoop van Nedlloyd Lijnen.

Amsterdam lag er vriendelijk in navolging van de beurzen in Londen en Frankfurt, die een uitgesproken vriendelijke stemming kenden. De EOE-index in Amsterdam noteerde tegen het middaguur een winst van 0,79 punt op 334,50.

Koninklijke Olie had te lijden van de lage olieprijs en de mogelijke verkoop van olie door Irak. Nu de VN en Irak overeenstemming hebben bereikt over het toezicht op raketbases, lijkt die verkoop met de dag waarschijnlijker. Het aandeel stond vanmiddag op 174,30 gulden, een gulden lager dan vrijdag. Hoogovens kreeg eveneens een koopadvies en kon 0,70 stijgen tot 41,80 gulden.

De financiële waarden lager er niet slecht bij. Nog steeds bestaat uitzicht op een Duitse renteverlaging eind deze maand. Bovendien zijn deze waarden afgelopen vrijdag iets blijven liggen. Aegon was dertig cent beter op 88,30 gulden, Amev een gulden op 72,90 gulden en ING 0,40 op 67 gulden. ABN Amro deed het met een winst van twee dubbeltjes op 59,50 gulden rustig aan.

VALUTA De druk op de Deense kroon en Franse frank is vanmorgen wat afgenomen. De twee bedreigde munteenheden profiteerden van het nieuws dat het monetaire comité van de Europese Gemeenschap vandaag niet bijeen zal komen. Voor de handelaren was dat een signaal dat er binnen het EMS geen herschiking plaats zal vinden. Bij rustige handel leek de druk op de beide munteenheden te zijn afgenomen. De Deense kroon noteerde per 100 op de Amsterdamse valutavloer 29,10 gulden tegenover een slot van 28,880 vorige week vrijdag. Daarmee is de afstand tot de bodemkoers in het Europees Monetaire Stelsel (28,882) groter geworden.

De Franse frank kon eveneens omhoog. Vanmiddag werd er voor 100 frank een prijs van 33,03 gulden genoteerd. Vorige week vrijdag stond de munteenheid nog op 32,960 gulden. Handelaren schatten dat de Europese centrale banken de vorige week ongeveer vier miljard mark hebben uitgegeven om de Deense kroon van zijn bodemkoers te halen.

TOKIO Op de beurs van Tokio zijn de aandelenkoersen vanmorgen lager geëindigd. De Nikkei-index viel met 180,6 punten terug tot 20.150,92 punten doordat beleggers na de stijgingen van vorige week hun posities afbouwden.