Met Nelli gaat alles goed

Afgelopen vrijdag werd hardloopster Nelli Fiere-Cooman in het Dijkzigt-ziekenhuis in Rotterdam geopereerd aan haar rechterknie.

Poliklinisch werden twee stukjes kraakbeen uit het gewricht verwijderd. De blessure van de topatlete uit Nieuwerkerk dateert uit februari toen ze de knie tijdens een training op de "korte' atletiekbaan in het Amsterdamse Ookmeer verdraaide. Desalniettemin nam Cooman een maand later wel deel aan het WK-indoor in Toronto. Met een van pijn vertrokken gezicht liep ze zich, vriend en vijand verbazend, naar de finale waarin ze met een respectabele tijd van 7,29 als zevende eindigde. De weer in ere herstelde trainer Henk Kraayenhof, onder wiens leiding ze ooit grote successen boekte, noemde de topatlete toentertijd "geestelijk en lichamelijk herboren'. Cooman wist echter dat het niet goed zat met haar knie en stapte in het eerste de beste vliegtuig terug naar Nederland. Om het NK en het WK respectievelijk in juli in Amsterdam en in augustus in Stuttgart niet in gevaar te brengen werd besloten het opspelende gewricht alle rust te geven. Zelfs een kijkoperatie werd vermeden. Toen echter vorige maand bleek dat de gevolgde procedure tot te weinig resultaat had geleid, bleek een operatieve ingreep de enige oplossing.

Thuis in Nieuwerkerk met haar rechterknie leunend op een stoel voelt Cooman zich uitstekend. “Ik heb weer zo'n zin om te gaan lopen, joh!”

Hoe voel je je nu?

Goed, met de pijn valt het mee. Het verband dat rond de knie zit, mag er vanmiddag af. Over een week wordt er gekeken op welke wijze ik het gewricht weer mag gaan belasten. Tot die tijd moet ik met krukken lopen. Bij het NK-indoor toen ik verstek liet gaan, dachten mensen dat ik de blessure simuleerde. Dat vond ik erg vervelend

Heb je al van veel mensen reacties gekregen na je operatie?

Ja, ik ben niet vergeten. Ellen van Lange, de Atletiek Unie en mijn sponsors hebben mij gefaxt. Gerda Havertong heeft me gebeld. Dat vond ik heel erg lief van haar. Het doet me goed allemaal.

Het NK en het WK kun je vergeten. Dit seizoen is voorbij voor je. Denk je dat je nog ooit op je oude niveau kan terugkeren?

Ja, daar ga ik wel vanuit. En ik twijfel niet. Ik ben me al weer helemaal aan het opladen voor wedstrijden. Heb alle vertrouwen dat de blessure weer geheel hersteld.

    • Wout van Erven