Lino en Ludwig winnaars in weinig opwindend weekeinde

PERPIGNAN, 19 JULI. Tegen zijn verwachting in had Pascal Lino het gisteren aan de streep in Perpignan moeilijk met zijn vluchtmakker Giancarlo Perini. De Italiaan wenste zich niet zo maar neer te leggen bij de triomf van de favoriete Lino en was in de eindsprint van de veertiende Tourrit maar net de mindere. De twee waren op vijftien kilometer van de finish bij drie andere vluchters weggesprongen, Johan Bruyneel, Mario Chiesa en Gianni Faresin. Het vijftal was meer dan een kwartier eerder binnen dan het peloton, waarvan groene-truidrager Djamolidine Abdoesjaparov het snelste was.

De rit van Montpellier naar Perpignan was er een zonder grote geschiedenis. Tony Rominger, gehuld in de bolletjestricot van de beste klimmer, verstevigde zijn positie na 32 kilometer op de Mont Saint-Clair, een berg van de derde categorie, waar hij als eerste boven kwam met tien seconden voorsprong op Claudio Chiappucci. Gele-truidrager Miguel Indurain reed in het peloton dat vijftig seconden achterstand had en later probleemloos terukwam.

De rit naar zaterdag leverde een overwinning op voor de Duitser Olaf Ludwig. Hij was in de massaspurt in Montpellier te snel voor Abdoesjaparov en Johan Museeuw. De topper Ludwig, oud-olympisch kampioen en ex-renner van Peter Post, zei aan de meet dat hij zijn zege met name had te danken aan de inspanningen van zijn ploeg Telekom. “Twintig kilometer zat ik in een vluchtgroep”, vertelde de Duitser, “en toen kreeg ik een lekke band. Weg kansen, spookte het door mijn hoofd. Maar mijn makkers wachtten me op en brachten me terug aan het front.”

Eergisteren staakten Neil Stephens en Valerio Tebalde de strijd, terwijl Thierry Marie (vrijdag zwaar gevallen) en Andrea Ferrigato niet vertrokken. Gisteren stapten twee man af: Alberto Leanizbarrutia, de renner met de moeilijkste naam, en Jan Svorada. Er zijn nog 143 Tourrenners over.

Pagina 14: Tour de France