Leila Hyams oefent haar techniek in 1931. Het was ...

Leila Hyams oefent haar techniek in 1931. Het was de tijd dat de dames nog een zeer ondergeschikte rol speelden in deze nog altijd weinig geëmanicipeerde sport.

Op de baan van Royal St. Georges in het Engelse Sandwich, waar afgelopen weekeinde het (mannelijke) Britse Open werd gespeeld, mogen vrouwen nog steeds geen lid worden. Alleen het weghalen van het bordje Dogs and women not allowed wijst op een verbeterde situatie voor de opvolgsters van miss Hyams.

Over de oorsprong van golf doen vele verhalen de ronde. Dat in de vroege Middeleeuwen Schotse schaapherders met hun staf al steentjes in konijneholen sloegen, wordt algemeen als een fabel beschouwd. Aannemelijker is het verband tussen het huidige golf en soortgelijke spelen rond 1200, zoals beugelen en het Franse mail, dat later in de Nederlanden op de zogenaamde maliebanen beoefend.

In het begin van de 18de eeuw werd voor het eerst de term colve gesignaleerd in de Vechtstreek. Daar waar in Loenen vijf eeuwen eerder al een balletje in een putje moet zijn geslagen. In de 15de eeuw zou dit Nederlandse spel via de steeds belangrijker wordende handelroute naar het Schotse Edinburgh en St. Andrews zijn overgewaaid. St. Andrews is nog steeds een van de befaamdste courses ter wereld.

De Nederlandse bakermat is in de loop der tijden ondergesneeuwd door de grote golfpassie in het Verenigd Koninkrijk. Het Britse Open wordt door de huidige miljonairs nog altijd gezien als het meest prestigieuze toernooi ter wereld. Het minder befaamde Dutch Open wordt vanaf donderdag gespeeld op de Noordwijkse golfclub. Daar mogen normaal gesproken wel vrouwen de baan op. (Foto Spaarnestad)