Laatste tsaar met borstbeeld geëerd

MOSKOU, 19 JULI. In het Russische stadje Poesjkin is zaterdag in aanwezigheid van ongeveer 1500 mensen een standbeeld onthuld voor de laatste tsaar, Nicolaas II. Het was dit weekeinde 75 jaar geleden dat de tsaar en zijn familie door de bolsjewieken in Jekaterinenburg werden vermoord, een feit dat ook in Moskou en Jekaterinenburg zelf door enkele honderden mensen werd herdacht.

De bijeenkomst in Poesjkin was georganiseerd door de Romanov-stichting. Deze stichting is vorig jaar opgericht door de Russisch-orthodoxe kerk en het historisch museum van Petersburg om de herinnering leven te houden aan Tsarskoje Selo (Tsarendorp), de geboorteplaats van Nicolaas II. Tsarskoje Selo, dat 25 kilometer ten zuiden van St.-Petersburg ligt, werd in 1937 omgedoopt tot Poesjkin.

Volgens de organisatoren is het borstbeeld van kunstenaar Viktor Zajko het eerste monument voor de tsaar dat na diens dood in Rusland is opgericht. “We hopen dat dit monument 75 jaar van bitterheid helpt helen”, zei Andrej Baranovski, voorzitter van Petersburgs Monarchistische Partij.

De patriarch van de Russisch-orthodoxe kerk, Aleksej II, riep zaterdag de Russische regering op de moord op de tsarenfamilie openlijk te veroordelen en de toedracht ervan opnieuw te laten onderzoeken.

Enkele verre familieleden van de laatste tsaar kwamen, eveneens zaterdag, met tweehonderd aanhangers bijeen in Jekaterinenburg, in de Oeral, de plaats waar Nicolaas II met zijn vrouw en kinderen is doodgeschoten. De plek wordt gemarkeerd door een wit kruis. Vorige week maakten Britse wetenschappers bekend dat DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat de botten die in 1991 in de bossen bij Jekaterinenburg zijn opgegraven, vrijwel zeker die van de tsarenfamilie zijn.

Een man die beweert een achterkleinzoon van Nicolaas II te zijn, heeft zich gisteren bereid verklaard ook DNA-onderzoek te ondergaan. De 45-jarige in Spanje wonende man zegt dat zijn moeder Olga-Baeta een dochter is van een van de kinderen van de tsaar, Maria. Maria zou in 1918 aan executie zijn ontsnapt en later in Boekarest zijn getrouwd.