KOKOSIJS MET CHOCOLADESAUS

De bekroning van een (Indisch) etentje.

Voor 6 personen:

IJs:

100 gram santen (een half blok)

5 eierdooiers

125 gram suiker, 2 zakjes vanillesuiker

2 deciliter slagroom

3 eiwitten

Saus:

100 gram pure chocolade

1 deciliter melk, 2 eetlepels slagroom

10 gram boter

Eventuele garnering:

ananas, lychees of banaan

Eerst het ijs, of beter: de parfait. Snijd de santen in stukjes. Doe de dooiers, de helft van de suiker, en de vanillesuiker in een hittebestendige kom. Plaats die kom op een pan met heet water, zonder dat te raken. Klop dooiers en suiker tot een dikke crème (het zou een soort roerei worden als het water de kom zou omspoelen). Doe er de stukjes santen bij en klop het mengsel tot de brokken zijn opgelost. Dan laten afkoelen. Klop de slagroom met wat suiker dik maar net niet stijf. Neem een vetvrije kom en klop daarin de eiwitten met de rest van de suiker tot een superstijve massa. Door de werking van de santen is intussen ook het dooiermengsel wat opgestijfd; doorbreek dat door er nog even de mixer door te halen. Spatel het dooiermengsel door de slagroom en het resultaat daarvan door de eiwitmassa. Schep de massa in een tulbandvorm of rijstrand en zet die minstens vier uur in de vriezer.

Dan de saus. Verkruimel de chocolade en doe de stukjes met de melk, de room en de boter in een kom. Laat de inhoud van de kom boven heet water smelten. Neem daarvoor de tijd. Er mag geen stoom in de kom neerslaan. Nu en dan roeren. Koel de kom in ijswater; de saus dikt dan in maar blijft wel vloeibaar. Haal de vorm uit de vriezer, dompel hem een paar tellen in gloeiend heet water en stort de parfait op een schaal. Garneer het ijs met een of meer soorten fruit en serveer de saus apart.