KGB: Karpov wist van openingszet Kasparov

ROTTERDAM, 19 JULI. Uit dossiers van de KGB blijkt dat Anatoli Karpov beschikte over Kasparovs openingsideeën tijdens hun matches om het wereldkampioenschap schaken in 1984 en 1985. Dat zegt Viktor Litvinov, een kolonel van de KGB die belast was met de persoonlijke veiligheid van Kasparov, in het weekblad Ogonjok.

Josef Dorfman, destijds helper van Kasparov en tegenwoordig trainer van het Franse schaakbond, had de gewoonte de openingsvarianten, die Kasparov wilde gebruiken, op te schrijven en voor 100 à 200 roebel (destijds 400 à 800 gulden) te koop aan te bieden. Eén van de kopers was Alexander Feldman, die het materiaal persoonlijk bezorgde bij Karpov, die toen woonde in een datsja van het ministerie van defensie.

De marathonmatch van 1984 eindigde met het ingrijpen van FIDE-president Campomanes. Karpov, die wereldkampioen bleef, trachtte vervolgens Dorfman definitief aan zich te binden. Voor alle informatie over de strategie, die Kasparov voor ogen had, bood hij eerst 400.000 en later 600.000 gulden. Dorfman weigerde echter en nam zijn maatregelen. Hij biechtte de hele geschiedenis op aan de Engelse persbureau correspondent Goodman met de vraag tot publikatie over te gaan in het geval hem iets zou overkomen. Enkele weken later veroverde Kasparov de wereldtitel op Karpov.

Het is niet de eerste keer dat beschuldigingen van deze aard aan het adres van Karpov worden geuit. Twee jaar geleden gebeurde dat ook en toen viel eveneens de naam van Feldman. Destijds werd, net als nu weer, gezegd dat de verkopende partij de indruk had zijn informatie te verkopen aan een goksyndicaat. Karpov heeft de aantijgingen toen als leugenpraatjes van de hand gewezen.