Hof Israel wijst 29 juli vonnis in zaak Demjanjuk

JERUZALEM, 19 JULI. Het Israelische Hooggerechtshof zal, naar vanmorgen bekend werd gemaakt, op 29 juli vonnis wijzen in de zaak van de wegens oorlogsmisdaden ter dood veroordeelde John Demjanjuk.

De 73-jarige Demjanjuk kreeg vijf jaar geleden, nadat hij door de Verenigde Staten aan Israel was uitgeleverd, de doodstraf nadat getuigen hem hadden gedentificeerd als de beruchte bewaker "Iwan de Verschrikkelijke' uit het vernietigingskamp Treblinka in Polen, waar in totaal zo'n 800.000 joden om het leven werden gebracht. Demjanjuk en zijn advocaat hebben steeds volgehouden dat er sprake was van een persoonsverwisseling en gingen daarom tegen het oorspronkelijke vonnis in beroep. Vooral het afgelopen jaar is de advocaat erin geslaagd veel archiefmateriaal te verzamelen uit de voormalige Sovjet-Unie waaruit zou kunnen blijken dat Demjanjuk niet in Treblinka heeft gewerkt. (AFP)