Goudgerande debiteur gewild als leasepartner

ROTTERDAM, 19 JULI. Projectontwikkelaars willen graag lease-contracten voor cellen afsluiten met de rijksoverheid. Het kabinet maakte afgelopen zaterdag bekend extra cellen te willen leasen, een vorm van huur op lange termijn waarbij allerlei voorwaarden (zoals fiscale) een rol kunnen spelen. Minister Kok (financiën) spreekt van een "noodconstructie', maar projectontwikkelaars staan er positief tegenover. Vooral omdat de rijksoverheid “een goudgerande debiteur is”, zoals een projectontwikkelaar het uitdrukt

“Het belangrijkste argument om cellen te leasen is dat je de betaling kunt uitsmeren over een langere periode. Als je in één klap tweeduizend cellen zou moeten betalen, is het geld op”, zegt een woordvoerder van de Rijksgebouwendienst. Het kabinet besloot afgelopen zaterdag tweeduizend cellen extra te laten bouwen.

Niet bekend

“We zijn nu twee jaar bezig om te leasen”, zegt woordvoerder Spijkerman van de Rijksgebouwendienst. De nieuwe koepelgevangenis waarvoor staatssecretaris Kosto (justitie) afgelopen zaterdag de eerste paal sloeg, wordt betaald door middel van een lease-constructie. De risico's zijn voor de projectontwikkelaar.

G.J. Jautze van projectontwikkelaar MBO zegt dat het afsluiten van een lease-contract met de rijksoverheid voor gerechtsgebouwen interessant is wegens de lange looptijd van het contract. “Daarbij liggen die gebouwen op goed bereikbare plaatsen. Als we er later een andere bestemming aan moeten geven, valt er makkelijk iets van te maken. Met cellen wordt dat lastiger. De locatie zal minder gunstig zijn en het is moeilijker om ze een andere functie te geven.”

Een andere reden voor een projectontwikkelaar om cellen te leasen aan de rijksoverheid is volgens G. Hendriks van de Hollandse Betongroep (HBG) de betrouwbaarheid van de rijksoverheid als debiteur. “Als er malaise is in bijvoorbeeld de computerwereld, komen al die gebouwen leeg te staan.” Bij de overheid zou daarvan geen sprake zijn.