Foto: AMSTERDAM - “Dat het mag hè?” ...

Foto: AMSTERDAM - “Dat het mag hè?” Hoofdschuddend stapt een fietser af voor het drijvende hotel "Amstel'.

Vanochtend is de boot afgemeerd aan het Amsterdamse Oosterdok. “Bah, het hele havenfront is verpest. Net één grote witte muur”, zegt een man. Maar een andere voorbijganger vindt de hotelboot juist mooi wit. “De kleur van succes als het ware.” In 1990 besloot het Amsterdamse gemeentebestuur de oude hotelboten achter het Centraal Station op te ruimen. Alleen de firma Raadschelder mocht er een nieuw low-budget hotelschip voor in de plaats leggen. Zeventig meter lang zou die worden. Maar de nieuwe hotelboot heeft een lengte van 110 meter en is 14 meter hoog. In december 1992 gaf het college van b en w toestemming voor de verlenging van het schip. Om het schip op zijn plaats te krijgen, moesten de Oranjesluizen tijdelijk worden verbouwd. “Het drijft ja, maar verder heeft het niets met een boot te maken”, aldus een buurtbewoner. De eigenaar heeft in ieder geval een vergunning voor twee jaar. (Foto NRC Handelsblad / Maurice Boyer)